Nyheter
Första hbtq-certifierade sjukhuset finns i Enköping
Publicerad: 19 juli 2016, 07:08
Bild 1/2 Foto: Susanne Westbeck
I sommar har Lasarettet i Enköping blivit hbtq-certifierat sedan hela personalen har genomgått utbildning.
– Det började som ett pilotprojekt på medicinmottagningen där de anställda fick gå en utbildning i fyra delar. Vi såg att det var bra och sedan har avdelning efter avdelning fått utbildningen och nu i sommar är alla avdelningar certifierade, säger Sayeh Ardabili, HR-konsult på sjukhuset och med i sjukhusets likabehandlingsgrupp.
RFSL har hållit i utbildningen och enligt organisationen är Lasarettet i Enköping det första sjukhuset i världen som har hbtq-certifierats.
Sayeh Ardabili säger att det redan nu märks en stor skillnad på sjukhuset.
– Varje utbildningstillfälle har innehållit olika moment såsom normkritik, hbtq-begrepp, hbtq-historia och bemötande. Vi har haft många diskussioner och vi på sjukhuset har nu en gemensam kunskapsgrund att stå på och vi är mer medvetna om vårt bemötande. Vi ser också över och granskar alla våra utskick, säger hon.
Hon ger ett exempel på respons som sjukhuset har fått.
– En kvinna berättade för oss att tidigare frågade sjukvårdspersonal alltid om hon hade en man som kan hjälpa henne hemma, men nu frågar de om hon har en partner. Hon tycker att det är positivt och inkluderande.
Snart är det Pridefestival i Stockholm och då ska lasarettet vara med.
– Vi kommer att gå i paraden under parollen ”Världens första hbtq-certifierade sjukhus”. Vår förhoppning är att andra ska bli inspirerade när de ser oss så att fler sjukhus väljer att arbeta mer aktivt med de här frågorna.
Sayeh Ardabili framhåller att utbildningen som personalen har genomgått gäller alla de sju diskrimineringsgrunder som omfattas av lagen. Där ingår förutom diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsöverskridande identitet också diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, ålder och religion eller annan trosuppfattning.
– Det här har vi gjort som en del i vårt arbete med bemötandefrågor både ut patient- och medarbetarperspektiv, säger hon.
SAMUEL LAGERCRANTZ