fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Första kliniska studien av B3 mot glaukomskador

Publicerad: 30 juli 2020, 10:58

Pete Williams är en av forskarna bakom studien.

Foto: Bildmakarna

En första klinisk studie visar att vitamin B3 kan förhindra nervcellskador som leder till blindhet vid glaukom.

Ämnen i artikeln:

S:t Eriks ögonsjukhusKarolinska institutet

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se


Tidigare forskning på djurmodeller har visat att vitamin B3, nikotinamid, kan förhindra degeneration av nervceller i näthinnan vid glaukom.

I den första studien på människor, publicerad i Clinical and Experimental Ophthalmology märkes effekten under studiens 12 veckor.

– Kliniska långtidsstudier behövs för att mäta nikotinamids långtidseffekt, säger Pete Williams vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus, en av forskarna bakom studien.

Längre studier behöver också göras för att se om förändringar i synfunktionen korrelerar med strukturella förändringar i glaukompatientens näthinna och synnerv.

S:t Eriks ögonsjukhus fortsätter engagemanget.

– Vi har redan några intresserade partners i Sverige, Storbritannien, Singapore och Australien för en multicenterstudie. S:t Eriks kommer att vara en site för kliniska prövningar och vi håller för närvarande på att ansöka om medel för det, säger Pete Williams till Dagens Medicin.

Den första studien visar en signifikant synförbättring hos glaukompatienter som fick en daglig hög dos på tre gram nikotinamid i tolv veckor, utöver den regelbundna traditionella behandlingen med ögondroppar.

I studien deltog 57 glaukompatienter från Melbourne, Australien, som fick både placebo och vitamin B3 växelvis under studiens gång.

Vanligtvis behandlas glaukom med ögondroppar eller kirurgi för att minska ögontrycket. Men i dag finns inga behandlingar för att skydda cellerna från ytterligare skador eller för att förbättra cellfunktionen.

Nikotinamid tolereras väl av patienter och forskarna drar därför slutsatsen att vitaminet har potential att bli ett billigt och lättillgängligt kliniskt komplement till traditionell glaukombehandling, skriver S:t Eriks ögonsjukhus i ett pressmeddelande.

Den aktuella studien leddes av forskare vid Centre for Eye Research Australia, som också inkluderade forskare från University of Melbourne, Duke NUS-Medical School, Singapore Eye Research Institute, Karolinska Institutet/S:t Eriks Ögonsjukhus, University of Adelaide och Cambridge University.

Läs studien här.

Den första studien, som gjordes på möss, med Pete Williams som huvudförfattare, publicerades 2017 i Science.

Relaterat material

Vd om nya S:t Eriks ögonsjukhus: ”Man behöver planera dynamiskt”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev