Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Första linjens chefer utbildas i storsatsning

Publicerad: 28 september 2018, 12:45

Carolina Blomgren (till höger), enhetschef på Bemannings­service på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har precis avslutat ett internt ledarskapsprogram och förmedlar nu kunskapen till sina medarbetare. Till vänster Ann Ljungholm som är programansvarig för utbildningen.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Första kullen från Sahlgrenskas eget utvecklingsprogram för chefer är klara. De har under nio dagar fördelade på sex tillfällen under ett år vässats i alltifrån hantering av förändringsfientliga medarbetare till organisering av läkemedelsrum.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Ofta ligger saker utspridda i läke­medelsrum och personalen går långa sträckor helt i onödan.

– Det kan man börja arbeta med redan när man går härifrån. Man får hemläxa också: vad kan jag tänkas möta för motstånd om jag genomför den här förändringen i vårt läke­medelsrum? säger Ann Ljungholm, programansvarig för första omgången av chefsutvecklingsprogrammet.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg startade programmet förra hösten med mål att låta första linjens chefer nätverka och utveckla smartare arbetssätt. Tanken är att 500 chefer ska genomgå utbildningen de närmaste fyra åren. Det är vårdenhetschefer, labbchefer, läkarchefer, administrativa chefer… Alla som deltagit i sjukhusets utvecklingsprogram för ledningsgrupper på tre dagar blir erbjudna en plats.

– Och när man har avslutat chefsutvecklingsprogrammet har vi kunskapsmoduler på cirka en eller två dagar som man kan gå. I höst startas tre moduler som går mer på djupet: konflikthantering, coachande ledarskap och förändringskommunikation, säger Ann Ljungholm.

Föreläsarna hämtas internt på Sahlgrenska. Sjukhusdirektören Ann-Marie Wennberg föreläser om sina visioner och forskare pratar om hur man skapar effektivare möten. Chefer som gjort stora förändringsarbeten berättar om vad som varit nycklarna till framgång för dem.

– Den bästa lärdomen kom under en gruppövning i coachande ledarskap. Man måste inte alltid själv ge snabbt svar på frågor utan ibland lotsa medarbetaren till att själv finna svaret, säger Carolina Blomgren, enhetschef på Bemanningsservice, som precis avslutat utbildningen.

Bemanningsservice är Sahlgren­skas interna resursorganisation. Den ser till att sjukhusets avdelningar har personal vid bland annat akut sjukfrånvaro. Om ungefär ett år kommer alla fem enhetschefer på Bemanningsservice att ha gått ledarskapsprogrammet.

– Vi tycker att det är fantastiskt att få lära oss om förändringsarbete och hur man får till det. Vi har redan på ett roligt sätt börjat förmedla den kunskap som vi fått till våra medarbetare, säger Carolina Blomgren.

Hur gör ni det?

– Man kan ta ganska extrema ­exempel på de psykologiska försvar som finns som man kan skratta åt, men också kanske se sig själv lite i. Man gör det prestigelöst, och betonar att det här är fullt normala beteenden. Blir man medveten om det kan man vara förberedd, säger ­Carolina Blomgren.

Sahlgrenska universitetssjukhuset är inte ensamt i landet om att sätta sina chefer i skolbänken. Ann Ljungholm menar dock att kombinationen av ett utvecklingsprogram för ledningsgrupper med tusen personer och ett utvecklingsprogram för första linjens chefer med 500 är unikt.

Är det ett krav att alla chefer ska gå programmen?
– Det finns en önskan om att alla ska gå. Vi har börjat med dem som vill, säger Ann Ljungholm.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev