lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Första miljonerna i regeringens satsning på kroniskt sjuka på väg

Publicerad: 6 mars 2014, 13:53

Pengarna i regeringens kronikerstrategi börjar nu rulla ut. Fortbildning av allmänläkare och utvärdering av vårdcentraler är några projekt som får del av miljonerna.


Regeringens satsning på en kronikerstrategi lanserades i höstbudgeten förra året och ska pågå i fyra år. Den omfattar 450 miljoner kronor och nu börjar de första pengarna att betalas ut till olika projekt. På veckans regeringssammanträde fattade regeringen beslut om bidrag till tre olika projekt kring kroniska sjukdomar.

Mest pengar av de tre projekt som nu får bidrag får Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, för sin satsning på fortbildning för allmänläkare. Sfamska bygga upp en fortbildningsmodul som ska vara kopplad till ett poängsystem. Förebilden är norsk och innebär att de allmänläkare som deltar i olika fortbildningsaktiviteter ska få så kallade CPD-poäng, continous professional development. Dessa poäng ska användas för att mäta nivån av fortbildning och Sfam kommer att sätta upp en rekommenderad nivå för hur många fortbildningspoäng en allmänläkare bör uppnå på ett eller två år. Sfam får 2,2 miljoner kronor från regeringen för arbetet under 2014 och har ansökt om ytterligare 2,9 miljoner kronor för 2015.

Handikappförbunden får drygt 1,2 miljoner kronor för projektet  En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar . Projektet går bland annat ut på att ta reda på vilka faktorer som gör att en vårdcentral fungerar bra för personer med kroniska sjukdomar. Inom ramen för projektet ska Handikappförbunden ta fram ett system för certifiering av vårdcentraler som ska kombineras med olika former av kunskapsutveckling där patienter och vårdpersonal ska samverka.

Slutligen får Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, 540 000 kronor för att bearbeta webbplatsen Testing Treatments interactive för svenska förhållanden. Det är en webbplats där patienter med kroniska sjukdomar och anhöriga ska kunna ta del av evidensbaserad information om behandling och forskning. Sajten finns sedan tidigare på engelska, arabiska, kinesiska, tyska, spanska, franska, italienska, norska och turkiska.

Relaterat material

De vill se pengar tilll konkreta satsningar

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev