Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Första patienten i elsanerade rummet

Publicerad: 7 mars 2012, 12:01

Efter fyra år har det elsanerade patientrummet på Sundsvalls sjukhus kommit till användning för första gången.


Sundsvalls sjukhus ställde i ordning ett elsanerat rum på infektionskliniken efter att patientgrupper för elöverkänslighet uppvaktat politikerna. Hittills har det använts som en vanlig patientsal. Men efter fyra år har rummet nu testats av någon ur målgruppen, skriver Dagbladet. Den första patienten ger rummet gott betyg och säger att det fungerar.

I ett uppmärksammat fall i veckan sa Mora kommun nej till att skapa en strålningsfri zon efter krav från en invånare som säger sig må dåligt av strålning från mobilmaster. Diagnosen elöverkänslighet eller känslighet mot mobilstrålning har inget vetenskapligt stöd, enligt Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

Men ett fåtal sjukhus i Sverige har gjort som Sundsvall och skapat elsanerade rum.

– Det är väldigt glest med det, säger Egon Reiver, styrelseledamot i Elöverkänsligas förbund och ordförande för Elöverkänsligas förening i Jönköpings län.

Länssjukhuset i Jönköping har ett elsanerat patientrum, men enligt Egon Reiver motsvarar det inte helt föreningens krav.

– I Jönköping är elsaneringen perfekt gjord, men rummet är inte strålskyddat, säger han.

Han känner bara till ett sjukhus som har ett rum som är både el- och strålsanerat: Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Egon Reiver upplever att han möts av förståelse inom vården för medlemmarnas önskemål.

– De är väldigt tillmötesgående och de försöker nog ta åt sig vad vi säger. Men det är nog en kostnadsfråga, säger han.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev