Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Första rättsprocessen om diskriminering i vården

Publicerad: 13 augusti 2007, 11:17

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, drar en psykiatrisk klinik i Stockholm inför rätta. Det är första gången DO driver ett diskrimineringsärende mot hälso- och sjukvården till domstol.


Kliniken stäms för att en läkare, i samband med psykiatriska medbedömningar för Försäkringskassan, ska ha gjort generaliserande och nedsättande omdömen om patienters etniska bakgrund.

Det är två ärenden, det ena gällande en kvinna med ursprung i Grekland och det andra en man från Turkiet, som ligger till grund för stämningen.

Läkaren ska, enligt DO, ha gjort generella bedömningar som grundar sig på personernas etniska ursprung, och har därmed missgynnat patienterna.

DO citerar en journalanteckning som läkaren upprättat där bland annat står att läsa: ”...invandrargrupper från Medelhavet där en make/maka har sjukpension, så ökar sannolikheten att även den andra parten kommer att ’insjukna’. Detta gäller i synnerhet greker och turkar”.

– Att generalisera folkgrupper med sådana här direkt kränkande påhopp är ytterst allvarligt. Som patient är man redan utelämnad, att man dessutom får uppleva denna behandling tycker jag är direkt förkastligt, säger DO Katri Linna, i ett pressmeddelande.

Läkaren själv har hävdat att han baserat sitt utlåtande på klinisk erfarenhet med stöd i omfattande internationell forskning.

– Anledningen till att vi lyfter de här ärendena är det anmärkningsvärda i att Försäkringskassan använt de här utlåtandena till att göra sina bedömningar, säger Emma Aldoni, pressekreterare hos DO.

Målet kommer att tas upp i Stockholms tingsrätt. Något rättegångsdatum är dock ännu inte bestämt.

Läs även: Psykiatrisk klinik stäms för diskriminering

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev