Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Första SM i EKG-vinnaren gjorde det under två minuter

Publicerad: 1 december 2006, 13:17

SM i EKG En kardiolog tog hem segern i den första omgången av SM i EKG. På en minut och 49 sekunder lyckades Torbjörn Pehrsson, som arbetar på hjärt-lungdivisionen på Universitetssjukhuset i Lund, få alla rätt i tolkningen.


Länge ledde Jan-Erik Carlsson, allmän-läkare i Arvika, tävlingen, men hela den sista veckan före målgång har Torbjörn Pehrsson varit herre på täppan i Dagens Medicins tävling SM i EKG.

– Jag gick in på tävlingssidan och registrerade mig mest av nyfikenhet för att jag ville se hur tävlingen fungerade, berättar han.

Han är själv förvånad över att han gjorde EKG-tolkningen snabbast av alla.

– Jag tyckte att jag tog ganska god tid på mig eftersom jag ville vara noggrann. Men det var förstås inget finlir, säger Torbjörn Pehrsson, som till vardags mest står och opererar in pacemakrar och implanterbara defibrillatorer.

Ett arbete som innebär mycket jobb framför EKG-apparaten, men då handlar det mest om att studera arytmier.

I den första tävlingsomgångens EKG var de rätta svaren sinusrytm, högergrenblock och vänstersidigt främre fascikelblock. Kombinationen kallas bifascikulärt block, och är ett inte ovanligt tillstånd som även allmänläkaren kan stöta på i sin vardag.

Patienten kan svimma
Tillståndet kräver sällan behandling, men kan i besvärliga fall leda till att patienten drabbas av svimningsattacker. Då kan behandling med pacemaker bli aktuell.

Torbjörn Pehrsson tycker inte att det var ett svårtolkat EKG, så till vida att det behövdes specialistkunskaper utöver allmänläkarens.

– Men det var inte superenkelt heller. En bra nivå att börja på, säger han.

Torbjörn Pehrsson tänker fortsätta tävla i nästa omgång av SM i EKG.

– Nu måste jag försvara min titel, säger han.

Nu pågår den andra omgången i SM i EKG. Enligt Eva Swahn, professor i kardiologi i Linköping och vetenskapligt ansvarig för tävlingen, är utmaningen denna gång svårare än den förra.

Sammanlagt kommer tio deltävlingar att genomföras innan slutsegraren koras på Riksstämman i Stockholm 2007.

Varje delvinnare får en helårsprenumeration på Dagens Medicin och en utbildningscheck av läkemedelsföretaget Pfizer, som är med och finansierar SM i EKG tillsammans med utbildningsföretaget Bäwer & Nilsson.

Pröva dina kunskaper - tävla i omgång två av SM i EKG.

Rätt svar för SM i EKG i november

Patientanamnes: En 66-årig man som har genomgått koronar bypasskirurgi för cirka sex månader sedan inkommer på grund av bröstsmärtor som patienten känner igen som sin ”gamla” angina pektoris. Patienten får lätt förhöjda myokardmarkörer.
Tolkning av EKG dagen efter ankomst till sjukhus:
Regelbunden sinusrytm, frekvens cirka 54 slag/minut.
Högersidigt skänkelblock samt left anterior hemiblock (LAH).
Kombinationen kallas bifascikulärt block.
Patologiskt EKG.
Kommentar: Det högersidiga skänkelblocket försvårar vidare tolkning av ST-sträckan och T-vågen på EKG.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev