Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Första steget mot storsjukhus i Skåne får kritik av läkare

Publicerad: 30 januari 2008, 07:03

Samgåendet mellan universitetssjukhusen i Malmö och Lund, som regiondirektören Sören Olofsson vill driva igenom, möter redan skarp kritik. Enligt Lars Nevander, ordförande i Mellersta Skånes läkarförening, rör det sig om ett rent besparingsförslag.


På uppdrag av Sören Olofsson, regiondirektör för Region Skåne, har de båda cheferna för Universitetssjukhuset i Lund och Universitetssjukhuset Mas i Malmö lagt ett förslag på en omfattande uppdelning av verksamheterna mellan sjukhusen.

Enligt förslaget ska bland annat högspecialiserade endokrina sjukdomar, gastrointestinalkirurgi, handkirurgi, urologi samt ögon och öron samordnas.

Men detta är bara början, varför många ser förslaget som ett första steg mot en sammanslagning av de båda sjukhusen.

I så fall skulle det bli landets tredje stora sammanslagning av universi­tetssjukhus. 1997 bildades Sahlgrenska universitetssjukhuset av Sahl­grenska, Mölndal och Östra sjukhuset.  Detta följdes av sammanslagningen mellan Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge universitetssjukhus i januari 2004.

– En total sammanslagning är inget vi har fokus på just nu. Nu handlar det om att få en bättre samordning. Det vi ska göra är att se till att vi inte konkurrerar med varandra, säger Sören Olofsson.

Tror att kvaliteten försämras
Lars Nevander, ordförande i Mellersta Skånes läkarförening och ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse, är starkt kritisk till det förslag som nu håller på att utarbetas.

– Det här är ett rent besparingsförslag som inte kommer att leda till ökad vårdkvalitet. Tvärtom. Det kommer att innebära att existerande nätverk slås sönder och att vi förlorar kompetent personal, säger han.

Inte heller Henrik Östlund, ordförande för Malmö läkareförening, tror på att slå samman verksamheter.

– Vi tror på samarbete, inte sammanslagning. Risken finns att det blir svårstyrt och kostnadsdrivande, i stället för besparingar, det har vi sett på andra håll, säger han.

Två universitetssjukhus för dyrt
Men enligt Sören Olofsson har Skåne inte råd med två stora universitetssjukhus, oberoende av varandra. Skåne är för litet.

– Jag misstänker att vi kommer att gå 500 till 600 miljoner kronor back förra året. Tack vare höga skatteintäkter klarar vi det, men vad gör vi när konjunkturen viker, när skatte­intäkterna minskar? Då kan läget snabbt bli mycket allvarligt.

Många kritiker pekar på Göteborg som ett skräckexempel på sjukhussammanslagningar.

– Den jämförelsen är inte riktigt rättvis. Där slog man samman tre helt olika sjukhus.

Du var landstingsdirektör i Stockholm under sjukhussammanslagningen där. Var den lyckad?

– Ja, det tycker jag. Även om det inte blev de besparingar som vi hade hoppats på så tror jag de flesta är överens om att förutsättningarna för framtiden är bättre i dag.

Vad är din viktigaste lärdom från tiden i Stockholm?

– Att inte underskatta eventuella kulturskillnader.

Man brukar säga att avståndet mellan Lund och Malmö är jordens omkrets minus två mil. Stämmer det?

– Ha ha, nej det vill jag inte påstå. Om fem, tio år tror jag vi har samma diskussion, men då kommer det att handla om samordning mellan Malmö-Lund och Köpenhamn, säger Sören Olofsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev