Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Förstoppade patienter fick hjälp av nervstimulering

Publicerad: 19 maj 2010, 09:24

Patienter med svår förstoppning kan få lindring med sakral nervstimulering. Fler borde få tillgång till behandlingen, anser kirurgen Claes Johansson.


Den sista utvägen för patienter med allvarlig förstoppning är att operera bort tjocktarmen. Men en ny studie pekar nu på att stimulering av nerverna i bäckenet, sakral nervstimulering, kan vara ett alternativ för vissa patienter.

– De vi pratar om har haft svår invalidiserande förstoppning i fem till tio år och har prövat många typer av behandlingar utan bra resultat. Vissa patienter kan bli påtagligt förbättrade av sakral nervstimulering och därmed slippa kirurgi, säger Claes Johansson, överläkare vid kirurg- och urologkliniken på Danderyds sjukhus, som är en av forskarna bakom studien

Totalt ingick 62 patienter med svår förstoppning, varav 45 svarade på testbehandling med sakral nervstimulering och fortsatte med permanent behandling. Av dessa var det 42 som blev tydligt bättre efter i median ett halvårs behandling.

Bland annat ökade antalet tarmtömningar från i genomsnitt 2,3 till 4,8 i veckan. Patienterna kände också mindre smärta och uppsvälldhet i buken.

– Budskapet i studien är att detta är en metod som bör prövas före kirurgi. Totalt rör det sig om kanske 30 till 50 patienter årligen i Sverige som kan komma i fråga, men långt ifrån alla får i dag behandlingen, säger Claes Johansson.

Sakral nervstimulering har hittills mest uppmärksammats som behandling vid avföringsinkontinens, där metoden är bättre dokumenterad, se Dagens Medicin nr 19/08.

– Det lite märkliga är att nervstimulering kan fungera mot både förstoppning och inkontinens. Men tyvärr utförs relativt få behandlingar i Sverige jämfört med utomlands. Huvudorsaken är att priset anses vara för högt. En permanent implantation kostar runt 80 000 kronor, säger Claes Johansson.

Studien publicerades i tidskriften Gut i mars.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev