Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Försvaret köper förtur i vårdkön

Publicerad: 7 mars 2008, 13:58

Försvarsmakten har slutit ett avtal om högspecialiserad sjukvård för utlandsstyrkan med Akademiska sjukhuset i Uppsala. För 650 000 kronor per år har Försvarsmakten köpt sig förtur i vårdkön.


Vid behov ska sjukhuset ha en beredskap att dygnet runt ta emot allt från svåra intensivvårdsfall till att göra psykiatriska bedömningar.

– Genom avtalet får vi tillgång till alla specialisttjänster som sjukhuset har att erbjuda, säger Bertil Starfelt, överstelöjtnant och stabsläkare vid Försvarsmakten.

Men det är väl ingen som blir nekad vård bara för att man är militär?

– Är man riktigt sjuk är det ju aldrig några problem men det här handlar mer om att snabbt få bedömningar av en specialist. Ett exempel är psykiatriska bedömningar, i så fall vill vi inte vänta i flera månader.

Så ni vill betala för att gå före vårdkön?

– Nej…Ja, alltså sjukhuset gör ju alltid en prioritering.

Men vad är ett sådant avtal i så fall värt, om det ändå alltid sker en prioritering?

– Det kanske handlar om ett 30-tal personer varje år, det vill säga ett försvinnande litet antal. Men hur sjukhuset resonerar, hur de gör sina prioriteringar, det får du fråga sjukhuset om.

Vad kostar avtalet, försvaret badar ju inte i pengar dessa dagar?

– 650 000 kronor per år. Vid den här typen av frågor, när det handlar om liv och hälsa, är pengar aldrig något problem för Försvarsmakten.

Enligt Bertil Starfelt har Försvarsmakten i dag cirka 900 personer stationerade utomlands. En dryg tredjedel av dessa, 350 stycken, befinner sig i Afghanistan. Övriga platser är bland annat Tchad och Kosovo.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev