Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fortbildning eftersatt i hela Norden

Publicerad: 14 mars 2012, 12:19

De nordiska läkarförbunden kämpar alla med frågan om hur medlemmarnas fortbildning ska säkerställas. Det pågående arbetet diskuterades vid en konferens på onsdagsförmiddagen.


I Finland får läkare inom primärvård mindre fortbildning än sjukhusanställda läkare. Och yngre läkare får mindre fortbildning än deras äldre kolleger, berättade Hannu Halilla från Finlands läkarförening vid Läkarförbundets konferens på onsdagsförmiddagen.

Samtidigt finns krav från EU om obligatorisk fortbildning för läkare, vilket är skälet till att Finlands läkarförening arbetar mycket med fortbildningsfrågan just nu.

– Vi vill bli klara med vårt arbete så att vi kan se till att det blir bra för våra läkare och inte för myndigheterna, sade Hannu Halilla.

Resultaten från enkäter med läkare i de nordiska länderna visar på samma tendens. Läkare uppger att de ägnar allt mindre tid åt fortbildning.

– Tidigare trodde vi att det handlade om att arbetsgivare inte finansierade fortbildning, men det ser ganska bra ut på den punkten. Det svåraste är att hitta tid till att delta i fortbildning, sade Hannu Halilla.

I Danmark arbetar läkarföreningen med att skapa en obligatorisk modell kring fortbildning. Men Camilla Vejlø Hartling från Danmarks laegeforening vet ännu inte hur den skulle komma att se ut.

– Vi vill ha en struktur för fortbildning som säkrar läkarnas utbildning, kopplat till deras kliniska arbete. Vi vill skapa en politik som är realistisk och pragmatisk utifrån de ekonomiska villkor som finns.

Norges legeforening har i år startat en särskild arbetsgrupp som ska titta närmare på specialistläkarnas fortbildning. Skälet är bland annat att man har har sett hur arbetsgivare och sjukhus inte vill bevilja läkare ledigt för fortbildning. Arbetsgruppen ska presentera sin slutsats senare i år, berättade Hans Hövik från Norges legeforening.

– Tidigare har det funnits ett motstånd mot någon form av reglering av fortbildning i Norge. Men det har visat sig att 10 procent av specialistläkarna aldrig deltar i fortbildning, vilket har förändrat läget, sade han.

Hannu Hallilla tycker inte att det finns några bra exempel på hur man kan lösa fortbildningsfrågan i de andra europeiska länderna. I stället bör varje land skapa ett själv.

– Tyvärr är det många länder som använder sig av poängsystem i dag, men det är ett mycket mekaniskt system. I Finland försöker vi hitta en modell som inte baseras på att räkna timmar. Vi försöker vara ett exempel för andra delar av Europa, och inte tvärtom, sade han.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev