Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fortbildning ska ge Sfam råd att sänka avgift

Publicerad: 15 maj 2013, 10:30

Styrelsen är för stor, avgiften för hög och antalet medlemmar för lågt. Nu hoppas Karin Träff Nordström, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, på förändring.


Vi blir tyvärr färre och färre, säger Karin Träff Nordström, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam.

Och statistiken ger henne rätt.

Sedan Sfam i slutet av 1990-talet höjde medlemsavgiften för att kompensera för förlusten av statliga anslag har medlemmarna flytt föreningen. Då var medlemsantalet omkring 3 000, nu ligger det runt 2 000-strecket vilket gör att föreningen i dag bara omfattar 30­­–35 procent av specialisterna i allmänmedicin och blygsamma 20 procent av ST-läkarna.

– För allmänläkarna är det ofta svårt att se vad man får för pengarna och för den yngre generationen att överlag förstå värdet av att vara med i en specialistförening, säger Karin Träff Nordström.

Hon förklarar att det sjunkande medlemsantalet gör det ekonomiskt svårt att driva verksamheten och att det dessutom ger föreningen legitimitetsproblem.
Men det ska det bli ändring på nu.

Inför Sfams fullmäktige i dag har styrelsen arbetat fram ett förslag som inte bara ska öka antalet medlemmar utan förhoppningsvis också ska vända föreningens förväntade halvmiljonförlust till en vinst i samma storleksgrad. Och det på bara tre år.

– I korthet går det ut på att vi sänker medlemsavgiften och inför en fortbildningsprenumeration som antingen är knuten till enskilda personer eller till vårdcentraler. På så sätt kan arbetsgivaren ta kostnadsansvar för fortbildningsdelen av vår verksamhet, något de inte kan göra för medlemskap i en förening, säger Karin Träff Nordström.

Men målet att inkludera fler i Sfam förutsätter också att de som inte är medlemmar exkluderas från föreningens aktiviteter.

– Som det ser ut i dag så rider icke-medlemmar på medlemmarna vad det gäller mycket av det vi gör och vi hoppas kunna öka antalet medlemmar genom att låta kongressen vara öppen bara för medlemmar, säger Karin Träff Nordström.

Föreningens vision är att alla Sveriges allmän­läkare ska vara medlemmar 2020.

Är det realistiskt?

– Det är ditåt vi strävar, samtidigt är det inte något som man gör på en eftermiddag. Vi tror att med det här konceptet får vi in ST-läkarna och då får vi in framtiden. Sedan får vi jobba med att få in specialisterna och vända trenden, säger Karin Träff Nordström och lägger till att om fortbildningsprenumerationen faller väl ut så kan det ge ytterligare sänkning av medlemsavgifterna om några år.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev