Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fortfarande oense om handelsmarginalen

Publicerad: 15 december 2015, 14:16

Johan Wallér, Sveriges Apoteksförening, och Svante Rasmuson, TLV.

Apoteken skulle behövt en höjning av handelsmarginalen, anser Johan Wallér, Apoteksföreningen. Apoteken har en rätt ljus framtid och det går inte att motivera en höjning, enligt Svante Rasmuson, TLV.


I dag, tisdag, fattade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslut om att ändra handelsmarginalen. Ändringarna är desamma som TLV tidigare föreslagit och innebär en rejäl höjning av taknivån för hur mycket ersättning apotek kan få när dyra läkemedel säljs. För att finansiera det sänks den fasta ersättningen till apotek på varje förpackning med läkemedel som apoteken säljer, vilket innebär att apoteken totalt sett varken får ökade eller minskade intäkter.

– Vi har haft samma handelsmarginal sedan omregleringen, men under den tiden har vi haft en utveckling som inneburit ökade kostnader så som högre utgifter för löner och lokaler. Vi anser att marginalen då också borde höjas, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Han och Sveriges Apoteksförening har, som Dagens Apotek rapporterat tidigare, i remissvar varit kritiska till TLV:s förslag. Bland annat handlar kritiken om att det blir olönsamt för apotek att arbeta med receptbelagda läkemedel om marginalen inte höjs.

– Vi har en minister som säger apotek inte ska sälja nagellack och smink. Samtidigt har vi en myndighet som säger att apotekens resultat är så pass bra att marginalen kan förbli på samma nivå. Att apoteken går runt beror förstås på att apotek arbetar med annat än just läkemedel för att lyckas få lönsamhet. På sikt påverkar det hur apoteken ser ut, säger Johan Wallér.

I de remissvar som kom in till TLV var det flera instanser som gav bifall till TLV:s förslag, men det fanns också kraftig kritik. Någon ändring i förslagen har inte gjorts utifrån remissvaren, bortsett från att tidpunkten för när den nya modellen införs har skjutits fram en månad.

Svante Rasmuson är enhetschef på TLV.

Hur ser du på remissvaren?

– Det var en del synpunkter både från väntat och från oväntat håll.

Apoteksförening anser att marginalen borde ha höjts generellt. Hur har ni resonerat kring det?

– Vi har för första gången inför en sådan här ändring gjort en prognos framåt och vi ser att det finns sådant som är negativt för apoteksbranschen, till exempel faller intjäningen för parallellimporterade läkemedel i år. Men när vi ser till alla delar är förutsättningarna för apoteken de kommande två åren ganska goda och då är det inte motiverat att höja ersättningen till apoteken.

Enligt Apoteksföreningen blir det svårt att fokusera på kärnaffären, läkemedel, om den inte ger en bättre marginal.

– Vi förstår det argumentet, men vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för mesta möjliga hälsa för skattepengarna. De offentliga utgifterna ska inte överstiga vad som är motiverat utifrån de tjänster apoteken levererar. 2011 var det tufft för apoteken, men vi följer de olika aktörerna och sedan dess upplever vi att lönsamheten har stigit.

TLV uppger att myndigheten inte kan verifiera att apotekens receptaffär är olönsam och Svante Rasmuson påpekar att Apoteksföreningen rimligtvis exkluderat intjäningen från parallellimporterade läkemedel och läkemedel utanför förmånen i sina beräkningar. Men enligt Johan Wallér gör apoteken inte vinst på det receptbelagda sortimentet även om parallellimport och läkemedel utanför förmånen räknas med.

Relaterat material

Höjd ersättning för dyra läkemedel

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev