Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förtroendevalda avgår i protest

Publicerad: 29 maj 2008, 12:45

Förtroendevalda avgår i protest

Foto: Markus Frick, förtroendevald för Vårdförbundet på akuten i Huddinge, lämnar nu sitt uppdrag i protest mot det nya avtalet. Foto: Mats Andersson

Flera av Vårdförbundets förtroendevalda på akuten på Karolinska Huddinge lämnar sina uppdrag i protest mot det nya avtalet.


– Jag är förtvivlad och fruktansvärt förbannad. Det är ett värdelöst avtal som Vårdförbundet sagt ja till.

Det säger Markus Frick, sjuksköterska på akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och en av de förtroendevalda som nu lämnar sitt uppdrag.

I Stockholm var missnöjet med det tidigare avtalet mycket stort och Markus Frick ser inte att den nya överenskommelsen kommer att innebära några större förbättringar.

Det nya avtalet ger löneökningar på 4 procent första året, 3 procent andra och 2 procent tredje året. Det lägsta garanterade utfallet i det tidigare tillsvidareavtalet var 2 procent per år.

– Om arbetsgivarna kommer att hantera det här avtalet som det tidigare, där den lägsta garanterade summan blivit ett tak, så är det ju i snitt bara en procent vi har vunnit. Sedan ska vi på lokal nivå jobba för att få arbetsgivaren att vilja betala mer. Men problemet är ju att de lokala processerna och den lokala lönebildningen inte fungerar. Det var ju därför vi gick ut i strejk, säger Markus Frick.

– Om vi fick strejka sex veckor för att få en halv procent mer på central nivå, vad säger att vi skulle lyckas bättre lokalt, där man kanske är en förtroendevald som ska förhandla med arbetsgivaren?

Av åtta förtroendevald på akuten har fyra redan sagt att de ska lämna sina uppdrag i protest mot det nya avtalet.

– De övriga är långlediga men kommer säkert att fatta samma beslut, säger Markus Frick.

På jobbet i natt har han mötts av idel arga och besvikna medlemmar.

– Runt 30 personer har begärt att få gå ur Vårdförbundet, det är nästan alla som jag har pratat med nu under natten. Vi förväntar oss massavhopp.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev