Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fortsatt brist på vårdpersonal

Publicerad: 29 januari 2010, 12:40

Fortsatt brist på vårdpersonal

Foto: Foto: Photos.com

29 procent fler läkare och 18 procent fler sjuksköterskor var i tjänst 2007 jämfört med 1995. Trots det råder fortfarande brist på personal konstaterar Socialstyrelsen i en rapport om arbetsmarknaden.


– Bristen beror på en ny vårdstruktur, en åldrande befolkning och på att man numera kan behandla fler sjukdomar. Dessutom av en allmänt ökad efterfrågan på vård, säger Maria Enggren-Zavisic, projektledare på Socialstyrelsen.

Det är mycket tack vare invandrande läkare och läkare med utländsk utbildning som vården lyckats fylla vakanserna. År 2007 hade 20 procent av läkarkåren utbildning från annat land än Sverige.

Men det råder fortsatt stor brist på vissa läkarkategorier, bland annat inom ögon, röntgen, patologi och neurologi. Det saknas även röntgensjuksköterskor och specialistsjuksköterskor inom operation, psykiatri och intensivvård.

Socialstyrelsen påpekar även att bristen på biomedicinska analytiker kan bli akut om fem till tio år då stora delar av kåren går i pension samtidigt som behovet, på grund av en större andel äldre, ökar.

Stockholm var som vanligt den läkartätaste regionen med nästan 400 läkare per 100 000 invånare. I sjukvårdsregion sydöstra var motsvarande siffra 280 läkare. I områden med få läkare är det i stället en större andel sjuksköterskor.

David Grossman

Läs mer:

”Årsrapport NPS 2010” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev