Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fortsatt debatt om priser

Publicerad: 14 oktober 2013, 12:01

Att läkemedel utanför förmånen borde få bytas ut är många överens om. Men det finns olika idéer om hur priserna ska sättas.


I fredags skrev tre läkare en debattartikel i Svenska Dagbladet om att priserna på läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen varierar stort mellan apotekskedjorna. Dessutom får inte sådana läkemedel bytas ut på apoteken.

Att utbyte bör tillåtas är läkarna ense om med Sveriges apoteksförening och Föreningen för generiska läkemedel, FGL. Se artiklar här intill. Men hur priserna på läkemedlen bör sättas råder det däremot delade uppfattningar om.

Läkarna själva anser att apoteken ska vara skyldiga att informera patienten i de fall billigare, utbytbara läkemedel kan beställas hem. Dessutom måste apotekens priser vara offentliga, jämförbara och lättillgängliga.

Ett alternativ är att apoteken bara tillåts göra samma påslag på läkemedel utanför som inom förmånen, anser läkarna Mikael Hoffmann, Eva Andersén Karlsson och Ellen Vinge.

I helgen publicerade Svenska Dagbladet reaktioner från FGL och Sveriges apoteksförening på fredagens debattartikel.

FGL lyfter upp sitt eget förslag till ny prismodell, som även Dagens Apotek har beskrivit. Enligt föreningen är den bästa lösningen att apoteken byter till det billigaste alternativet även när det gäller läkemedel utanför förmånen.

”Apoteken får en handelsmarginal i nivå med andra receptbelagda läkemedel och patienten får maximal nytta för sina pengar. Då får vi utbytbarhet och öppna prisjämförelser som gör det lättare för läkare och patienter att få likvärdig behandling till en lägre kostnad och enklare hantering”, skriver vd Kenneth Nyblom i FGL:s artikel.

Att låta apoteken själva bestämma vilka läkemedel som ska expedieras går inte, enligt debattören. ”Då är risken stor att apoteken väljer att maximera vinsterna på patientens bekostnad genom att köpa till lågt pris och sälja till ett så högt pris som möjligt”, skriver debattören.

Sveriges apoteksförening håller inte alls med utan kallar FGL:s förslag obegripligt. ”De många argument som framförs i artikeln leder till ett snurrigt, inkonsekvent och komplicerat prissättningssystem – som till synes inte skulle gynna några andra än läkemedelsföretagen”, hävdar vd Johan Wallér och chefsstrateg Henrik Ehrenberg i sin replik på artikeln.

Enligt Sveriges apoteksförening beror oenigheten om hur prisskillnaderna ska åtgärdas på att ”både de tre läkarna och Nyblom sitter fast i gamla systemföreställningar om att staten ska ordna allt”.

Sveriges apoteksförening anser att grundproblemet är att statens regelverk styr marknaden i en oönskad riktning. Med möjlighet till utbyte skulle konkurrensen leda till att priserna jämnades ut, enligt föreningen.

Debatten har också fortsatt i kommentarsfälten här på Dagens Apoteks sajt, där många läsare har åsikter om de olika förslagen.

Debattören Mikael Hoffmann skriver där att reaktionerna på den ursprungliga debattartikeln gjort att han själv, som från början lutade åt att det räckte med bättre prisinformation från apotekens sida, nu börjar tycka att det bästa vore en modell med ett fast påslag för apoteken och officiella inköpspriser från företagen.

”Det är upp till apotekskedjorna att bevisa att de också kan se på patientens/kundens behov och inte bara prata fri marknad, fri prissättning och så skriva kundfokus någonstans”, skriver Mikael Hoffmann.

Relaterat material

Branschen vill också byta

FGL föreslår ny prismodell

Läkare ser för stora prisskillnader 

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev