Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fortsatt förtroende för vården - men tillgängligheten brister än

Publicerad: 3 Juni 2008, 10:17

Fyra av fem som var i kontakt med sjukvården förra året ger högsta betyg till sin vårdkontakt. Men tillgänglighet och väntetid fortsätter att vara smolk i bägaren för svensk hälso- och sjukvård.


Detta är några av de resultat som framträder i Vårdbarometern 2007, Sveriges Kommuner och Landstings; SKL:s, årliga befolkningsundersökning.

Sedan undersökningarna startades år 2001 har den andel av befolkningen som anser att de har tillgång till den vård som behövs ökat något, från 70 procent år 2001 till 75 procent i fjol.

– Vi kan inte vara nöjda förrän alla känner sig trygga med att få vård den dag det behövs, säger Ellen Hyttsten, chef över avdelningen för vård och omsorg på SKL, enligt ett pressmeddelande.

Hur personer upplever sjukvården varierar kraftigt mellan de olika landstingen. I Halland, som ligger i topp, upplever 85 procent av de tillfrågade att de har tillgång till den vård de behöver. I Värmland, som ligger sist i listan, svarar 68 procent att de har tillgång till nödvändig vård.

Av dem som besökt vården under 2007 gav 80 procent högsta betyg, fyra eller fem på en femgradig skala, på sin upplevelse av besöket. Även här finns variation mellan landstingen. Kalmar ligger i topp med 86 procent som ger högsta betyg och Sörmland ligger lägst med 74 procent.

På frågan om vad som saknas i den svenska sjukvården är det absolut vanligaste svaret att tillgängligheten brister. Andra saker som upplevs som mindre positiva är långa väntetider och allmänt krångel med vårdkontakten.

Läs Vårdbarometern 2007. Klicka här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev