söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fortsatt hög förskrivning av Plavix i Skåne

Publicerad: 14 juni 2006, 08:09

I Region Skåne är förskrivningen av blodproppshämmaren Plavix betydligt högre än i övriga landet. Försök att få ner kostnaderna har hittills misslyckats.


För ett år sedan uppmärksammade Region Skånes läkemedelsråd att förskrivningen i regionen av trombocythämmaren Plavix (klopidogrel) var dubbelt så hög som i övriga landet, se Dagens Medicin nr 18/05. Detta ledde till en merkostnad på 18 miljoner kronor årligen.

För att komma till rätta med utgiftsposten beslutades att huvudparten av läkemedlet skulle skrivas ut på sjukhus. Bara 2 procent av primärvårdens totala förskrivning av trombocythämmare skulle vara Plavix.

I dag, ett år senare, ligger kostnaden för Plavix i Skåne kvar på samma nivå. I primärvården står Plavix för 6procent av de trombocythämmande preparaten, precis lika mycket som året före. De högsta siffrorna återfinns bland privatläkare i Region Skånes sydvästra distrikt, där Malmö ingår. För dessa läkare är andelen Plavix hela 11 procent.

Som ett led i att få ner kostnaden gick läkemedelsrådet ut med ett brev till samtliga förvaltningschefer och chefläkare. Rådet meddelade bland annat att allmänläkare varken ska sätta in eller förnya recept på Plavix annat än i undantagsfall.

- Det är i högsta grad anmärkningsvärt att detta inte fått något genomslag ännu. Vi har fortfarande en överförskrivning och förmodligen även en övertro på preparatet, säger Ola Ohlsson, som är ordförande iläkemedelsrådet i Region Skåne.

Långsammare ökning än i riket  Enligt Apoteket AB:s statistik såldes Plavix i Skåne för 8 359 kronor per 1 000 invånare under första kvartalet i år. Motsvarande kostnad för landet som helhet var 5 566 kronor. Ola Ohlsson har svårt att se någon enskild förklaring till den höga förskrivningen i just Skåne.

Plavix är ett omdiskuterat preparat. Kan det vara i Skåne som preparatet förskrivs i rätt mängd och att det är för lågt i övriga landet?

- Nej, så är det inte. Jag ser när jag får in förlängningar av recept att det finns indikationer som är solklart felaktiga. Det kan vara för att förskrivningen skedde vid en tidpunkt när man inte visste bättre. Men å andra sidan har industrin varit oerhört aktiv och försöker sälja så mycket som möjligt, säger Ola Ohlsson.

Även om Region Skåne inte har lyckats med att sänka kostnaden för Plavix har skillnaden gentemot övriga landet minskat. Mellan första kvartalet år 2005 och första kvartalet i år ökade Apoteket AB:s försäljning av Plavix, i kronor räknat, med nästan 11 procent i landet som helhet. I Skåne ökade den med knappt 1 procent.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev