Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fortsatt oklart för utlandsstudenter

Publicerad: 14 februari 2013, 13:33

Från och med nu blir det lättare för utlandsstudenter att jobba i Sverige, anser juristen som företrädde en svensk läkarstudent i Polen. Men Socialstyrelsen håller inte med.


Kammarrätten gick på utlandsstudenten Martin Ahlströms linje och slog fast att Socialstyrelsen gjorde fel som nekade honom ett vikariat på svenska sjukhus. Men det är ännu oklart vilken betydelse beslutet kommer att få för personer som studerar medicin utomlands och vill vikariera i Sverige under utbildningstiden.

Organisationen Centrum för rättvisa, som backade upp Martin Ahlström under den juridiska processen, hävdar i ett pressmeddelande att beslutet leder till att tusentals studenter kan räkna med att få vikariera i Sverige. Siffran baseras på att det just nu finns närmare 3 000 studenter som studerar medicin i EU-länder, enligt statistik från CSN.

– Jag har svårt att se att utlandsstudenter ska ha några svårigheter att arbeta i Sverige. EU-rätten säger att man ska ha samma villkor och regler. Om det däremot finns tungt vägande skäl, som att patientsäkerheten skulle äventyras, kan man behandla en utlandsstudent annorlunda, säger Anna Rogalska Hedlund, jurist på Centrum för rättvisa, till Dagens Medicin.

Men när Dagens Medicin pratar med Pernilla Ek, enhetschef för behörighetsenheten på Socialstyrelsen, vill hon poängtera att kammarrättens beslut endast gäller en del av kriterierna som måste uppfyllas i den individuella prövningen.

– Kammarätten har ju kommit fram till att den individuella prövning som Socialstyrelsen gör är korrekt. Sen har vi den del i bedömningen som rör patientkontakten, och där har kammarrätten i det här fallet gjort en annan bedömning än vi på Socialstyrelsen har gjort, säger hon.

Centrum för rättvisa menar att beslutet kommer att få betydelse för tusentals läkarstudenter utomlands. Håller du inte med om det?

– Nej, jag håller inte med om det eftersom kammarrätten är tydlig med att det ska göras en individuell prövning, och att kriterierna ska vara uppfyllda. Sedan kan det här beslutet komma att påverka om vi ska göra andra bedömningar som rör just patientkontakten under utbildningen.

Kommer ni att överklaga?

– Det kan jag inte svara på idag. Vi ska analysera om vi kunde gjort en annan bedömning i den delen av bedömningen som rör patientkontakter. Därefter tar vi ställning till om vi ska överklaga. Vi har tre veckor på oss.

Anna Rogalska Hedlund, jurist på Centrum för rättvisa, tycker att Socialstyrelsens resonemang tyder på ett förlegat sätt att se på utbildningar utomlands.

– Jag tror att de kanske tolkar in lite mycket i beslutet. Vi är med i EU sedan 1995, och enligt EU-direktivet har man rätt att tjänstgöra i Sverige. Jag upplever det som att Socialstyrelsen inte har hängt med i utvecklingen, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är sorgligt att det är tusentals personer vars karriär hindrats av Socialstyrelsens envishet och tillämpande av förlegade regler. Det vore på sin plats att be om ursäkt för att de inte hängt med i rättsutvecklingen, säger hon.

Hur många av de tusentals studenterna som vill jobba i Sverige eller har ansökt finns det dock inga uppgifter om.

Även Martin Ahlström tror att beslutet kommer att leda till att många fler läkarstudenter som studerar utomlands kommer att börja vikariera i Sverige de kommande åren.

– Jag tror att kammarättens dom kommer att öppna upp för utlandsstudenter, på grund av att ett av de främsta skälen som Socialstyrelsen haft för att neka rätten till vikariat har varit just bristen på praktik. Hittills har Socialstyrelsen hävdat att praktikveckorna måste vara redovisade separat men i och med den här domen räknas all praktik som gjorts under utbildningen.

Martin Ahlström anser att individuella bedömningar är bra för att avgöra vilka som får jobba som underläkare i Sverige, men att det kanske inte ska vara Socialstyrelsen som har den uppgiften framöver.

– Arbetsgivaren borde ha det ansvaret. Kan tänka mig att Socialstyrelsen nu blir överöst av ansökningar. Det kommer bli övermäktigt för dem. Väntetiderna kommer bli enorma, säger han.

Relaterat material

Utlandsstudent fick rätt mot Socialstyrelsen

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News