Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fortsatt ovisst i väst

Publicerad: 16 september 2014, 09:45

Ett mandat ser ut att avgöra hur Västra Götaland ska styras efter regionvalet. Utgången väntas bli klar när de sista rösterna räknas på onsdagen.


Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har styrt Västra Götaland i minoritet under den gånga mandatperioden. Efter söndagens regionval är läget i princip oförändrat. De rödgröna har inte nått majoritet men är fortfarande större än alliansen.

Enligt det preliminära valnattsresultatet har de rödgröna tappat ett mandat och hamnar på 72 mandat. Detta enda tappade mandat kan bli helt avgörande för hur regionen ska styras. Om de rödgröna når 73 mandat får de egen majoritet i styrelser och nämnder. I så fall kan det bli ett fortsatt rödgrönt minoritetsstyre.

– Det är ett alternativ vi överväger, säger Helén Eliasson (S), regionråd med ansvar för sjukvårdsfrågorna.

Men om de rödgröna stannar på 72 mandat blir det lottning som avgör hur majoriteten i styrelser och nämnder kommer att se ut. I så fall vill Socialdemokraterna se ett blocköverskridande samarbete.

– Vi bedömer att vi behöver få majoritet i styrelser och nämnder för att kunna fortsätt att styra. Annars får vi se på andra konstellationer, säger Helén Eliasson.

Den slutliga mandatfördelningen väntas bli klar under onsdagen då alla röster har räknats.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev