Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fortsatt strul med listning i Vårdval Stockholm

Publicerad: 28 mars 2008, 14:25

Listningstrubblet inom Vårdval Stockholm fortsätter. Familjeläkarna i Saltsjöbaden måste lista om sina 3 600 patienter.


Inför starten av Vårdval Stockholm den 1 januari utbröt en strid om patienterna. I höstas avslöjades att uppemot 50 vårdcentraler misstänktes för fusk, se Dagens Medicin nr 39/07. Det var oklart om patienterna verkligen hade givit sitt medgivande till att bli listade. Tidigare i år visade det sig att 36 vårdcentraler hade brutit mot regelverket.

Och listningsstrulet fortsätter. Nystartade Familjeläkarna i Saltsjöbaden måste lista om sina 3 638 patienter eftersom mottagningens egen blankett var otydlig. Patienter som trodde att de bara hade begärt mer information upptäckte att de i själva verket blev listade. Dessutom har hela familjer listats när det i själva verket bara varit barnet som tillhört mottagningens BVC.

Peter Lundqvist, chef för landstingets allmänmedicinska enhet, betonar att Familjeläkarna i Saltsjöbaden inte misstänks för fusk.

– Jag drar slutsatsen att de faktiskt har försökt göra rätt, men att det blev fel. Vi har ålagt dem att rätta till detta, säger han.

För att undvika fler problem får mottagningarna i Vårdval Stockholm inte längre använda egna blanketter för att lista patienter. I fortsättningen måste de använda landstingets centrala blankett.

Peter Lundqvist säger att landstinget fortlöpande granskar vårdenheterna, både på eget initiativ och när rapporter om klagomål kommer in.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev