Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förtvivlade anställda varnar för vårdplatsbrist i Uppsala

Publicerad: 29 april 2010, 13:44

Nu larmar både läkare och sjuksköterskor om att patientsäkerheten hotas inom akutsjukvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala.


Orsaken till personalens frustration är bristen på vårdplatser. Det gör att många patienter måste utlokaliseras till andra avdelningar och att läkarna inte hinner med. Enligt överläkaren Stefan Branth råder ”kalabalik” på sjukhuset.

– Vi försöker göra allt vi kan för patienterna i det här läget, men vi känner att vi räcker inte till. Nu på sista tiden har det blivit fullständigt ohållbart. Det har spårat ur, säger han till Sveriges Radio Uppland.

När läkarna har för mycket att göra får sjuksköterskorna ta mer ansvar. Ibland mer än de har kompetens för, enligt ett brev som de själva har skickat till sjukhusledningen.

– Man är rädd att själv göra fel. Även patientsäkerheten blir väldigt lidande, säger sjuksköterskan Heléne Karlsson till TV4 Uppsala.

Sjukhusledningen tar varningssignalerna från personalen på allvar och har som målsättning att lösa problemen till den 1 juni.

– Jag delar uppfattningen att det är en besvärlig situation. Vi är från sjukhusledningen väldigt angelägna att snabbt göra något åt det här. Vi ska öppna fler vårdplatser, säger chefläkaren Ulf Hansson till Sveriges Radio Uppland.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev