Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förutspår färre döda i cancer

Publicerad: 10 februari 2011, 11:07

Enligt ny studie kommer antalet cancerrelaterade dödsfall i Europa sjunka under 2011.


Två europeiska forskare skriver i en artikel i den medicinska tidskriften Annals of Oncology att antalet döda i cancer i Europa kommer att minska under 2011. Det rapporterar BBC News Health.

Det är forskarna Carlo La Vecchia från universitetet i Milan, Italien, och Fabio Levi från universitetet i Lausanne, Schweiz, som med hjälp av data från WHO har räknat på hur många som kommer att avlida i olika former av cancer under året.

Enligt uträkningarna kommer dödligheten i cancer att sjunka med 7 procent hos män och 6 procent hos kvinnor jämfört med 2007.

Studien baseras på antalet dödsfall mellan 1970 och 2007, och utifrån detta förutspår de två forskarna att det kommer att inträffa 1 281 436 dödsfall i cancer inom EU under 2011. Detta jämförs med 1 256 001 som dog i cancer 2007.

Statistiken kommer från samtliga EU-länder, men när det gäller specifika cancerformer har statistik från sex stora EU-länder använts: Frankrike, Tyskland, Italien, Polen, Spanien och Storbritannien.

Enligt studien kommer antalet dödsfall i cancer i mage, tarm, bröst, livmoder, prostata samt lunga hos män att fortsätta sjunka. Enda undantaget är lungcancer hos kvinnor där antalet döda stiger i hela Europa, förutom i Storbritannien. Enligt Carlo La Vecchia och Fabio Levi beror detta på att Storbritannien har haft de högsta siffrorna när det gäller dödlighet i lungcancer hos kvinnor under det senaste decenniet, men att den höga dödligheten nu stabiliseras, om än på en hög nivå.

Den nedåtgående trenden beror på att antalet dödsfall i bröstcancer hos kvinnor och lung- och tarmcancer hos män har sjunkit. Men cancer i lungor, tarm och bröst toppar fortfarande ligan i dödlighet. Lungcancer är idag den cancerform som tar mest liv, när det gäller både kvinnor och män.

Enligt artikelförfattarna kommer nästan 1,3 miljoner européer dö i cancer under 2011, rapporterar BBC News Health.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev