Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förvillare och folkbildare utsedda

Publicerad: 5 januari 2015, 11:01

TV4 Nyhetsmorgon har utsetts till Årets Förvillare av Vetenskap och Folkbildning. Samtidigt får Dagens Medicins bloggare Hanna Brus ett hedersomnämnande av samma förening.


Varje år utser Vetenskap och Folkbildning Årets Folkbildare och Årets Förvillare. Till Årets Förvillare valdes redaktionen för TV4 Nyhetsmorgon. Enligt motiveringen har redaktionen vid en rad tillfällen släppt igenom pseudovetenskapliga och falska påståenden om bland annat psykiatri, medicin och psykologi.

– De har bland annat haft en terapeut som skulle bota knäont genom att knacka på olika energilinjer. Det har inget som helst vetenskapligt stöd och fick stå näst intill oemotsagt i inslaget, säger Dan Katz, privatpraktiserande psykolog som bland annat arbetar med utbildning vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Varför är det viktigt att utse Årets Förvillare?

– Jag är medlem i föreningen, men sitter inte med i styrelsen som väljer vilka som får utmärkelsen. Men för egen del anser jag att det är viktigt att uppmärksamma att det pågår en massa geschäft både bland icke-legitimerade och legitimerade psykologer.

I år får också Hanna Brus ett hedersomnämnande av Vetenskap och Folkbildning. Hanna Brus är kiropraktor och bloggar på Dagens Medicin. Hon får hedersomnämnandet för att hon ”aktivt arbetar både för att motverka pseudovetenskap inom sin egen bransch och att belysa problem inom alternativmedicin”.

Viralgranskaren i tidningen Metro har utsetts till årets Folkbildare för sin granskning av påståenden som sprids i sociala medier.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev