Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förvirrade nerver kan ligga bakom smärta vid fibromyalgi

Publicerad: 31 oktober 2007, 12:59

Patienter med fibromyalgi upplever ökad smärta när de rör ena armen samtidigt som de ser en spegelbild av den andra armen som gör motsatt rörelse, enligt en ny brittisk studie. Resultatet pekar på att en konflikt mellan motoriska och sensoriska nervsystem kan vara orsak till fibromyalgi.


I studien ingick 29 patienter med fibromyalgi. Studiedeltagarna fick göra en serie rörelser med armarna med en spegel framför sig i rät vinkel. Spegelns position innebar att försökspersonerna bara kunde se den ena armens rörelse och dess reflektion i spegeln, medan den andra armen var skymd.

Först fick patienterna göra samma rörelser med bägge armarna. Sedan ombads de göra motsatta rörelser. 26 av studiedeltagarna upplevde då förvärrade symtom i den dolda armen i form av ökad smärta, känsla av tunghet eller temperaturförändring.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att de förvärrade symtomen beror på en konflikt mellan sensoriska intryck och det motoriska nervsystemet som kontrollerar armarnas rörelser.

Enligt forskarna ger resultatet ytterligare belägg för att många av symtomen vid fibromyalgi kan förvärras eller till och med starta gå grund av en konflikt mellan sensoriska och motoriska system.

Den aktuella studien publiceras i tidskriften Rheumatology.                 Rheumatology 2007 46(10):1587–1592

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev