Nyheter
Förvirrat rättsläge om rabattavtal
Publicerad: 30 november 2012, 12:29
Region Skåne fick okej för sitt rabattavtal med ett läkemedelsföretag. Men Stockholms läns landsting fick ett nej. Och TLV har fortfarande inte satt ner foten.
Just nu är rättsläget kring rabattavtal mellan landsting och läkemedelsföretag minst sagt oklart. Kammarrätten i Göteborg kom i somras fram till att Region Skånes rabattavtal om en TNF-hämmare med läkemedelsbolaget läkemedelsföretaget UCB inte stred mot lagen om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen valde att inte ta upp frågan till prövning.
Domen gjorde att Stockholms läns landsting agerade och skaffade sig ett eget rabattavtal om en annan TNF-hämmare med läkemedelsföretaget MSD.
– Vi gjorde tolkningen att det här var färdigbehandlat. Att det inte fanns något mer att göra i ärendet, säger Magnus Thyberg, chef för läkemedelsenheten på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, SLL.
Men avtalet överklagades. Och enligt förvaltningsrätten i Stockholm strider ett sådant avtal mot lagen om offentlig upphandling, eftersom landstinget i likhet med Region Skåne helt enkelt inte gjort någon regelrätt upphandling.
– Det är ju så när man testar nya metoder. Det får man vara beredd på, säger Magnus Thyberg.
Hur ska ni gå vidare?
– Vi har inte analyserat det än.
Finns det något som hindrar att SLL gör en upphandling?
– Vi har inte funderat på det. En upphandling gör vi när vi köper varor och tjänster. Det är ett annat regelverk och vi har väldigt svårt att se att vi skulle köpa de här varorna. Det är ju patienterna som köper läkemedlen på apoteken. Det är inte vi. Det gör väl att det känns lite konstigt.
Där ligger stötestenen: Vem är det som är säljare och vem är det som är köpare? Landstingen och kammarrätten gör gällande att det är landstingen som säljer – en rekommendation om ett visst läkemedel. Och läkemedelsbolagen betalar med återbäring. Förvaltningsrätten argumenterar för att det inte spelar någon roll i vilken form läkemedelsbolagen väljer att erbjuda sin prissänkning, det är ändå företagen som är den säljande parten.
Samtidigt filar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, på sitt slutgiltiga besked i rabattfrågan. TLV har tidigare gått ut med att Region Skånes rabattavtal inte är förenligt med läkemedelsförmånslagen och bett Region Skåne att yttra sig i frågan. Det har Skåne gjort. TLV lutar med andra ord starkt åt att landsting inte får lov att förhandla om läkemedelspriser på läkemedel inom öppenvården som säljs på apotek. Inom två veckor kommer slutbeskedet.
Sofia Wallström, regeringens särskilda utredare som lämnat en delrapport i läkemedels- och apoteksutredningen, lämnade frågan om rabattavtal öppen med hänvisning till pågående rättsprocesser.
– Alla väntade på att Sofia Wallström skulle bringa klarhet i frågan. Nu gjorde hon inte det. Apoteken behöver klarhet, framförhållning och stabila förutsättningar. De håller på och pillar i ett system som är en viktig förutsättning för apotekens vara eller icke vara. Allt som har att göra med priser på läkemedel kan man inte göra isolerat i landstingsvärlden, utan man måste ta hänsyn till hur det påverkar apotek, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.
Relaterat material
Bakläxa för avtal om TNF-hämmare
Region Skånes läkemedelsavtal stoppas
CHARLOTTA KJELLBERG