Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Foster gynnas när mamman äter fisk och skaldjur

Publicerad: 16 Februari 2007, 16:28

Barn till mödrar som ätit mycket fisk och skaldjur under graviditeten får en bättre kognitiv utveckling, visar en ny amerikansk studie. De gynnsamma effekterna var större än riskerna och forskarna menar därför att gravida inte borde rådas att begränsa sin fiskkonsumtion.


Studien baseras på en enkätundersökning, där över 11 000 gravida har svarat på frågor om sin konsumtion av fisk och skaldjur fram till vecka 32 i graviditeten. Kvinnorna delades in i grupper utifrån om de ätit mer eller mindre än 340 gram skaldjur i veckan, eller inte ätit skaldjur alls. Forskarna undersökte sedan den beteendemässiga och kognitiva utvecklingen hos barnen när de var mellan sex månader och åtta år.

Efter att hänsyn hade tagits till en rad andra faktorer, såsom sociala förhållanden och kostvanor, såg forskarna att barn till de mödrar som åt mindre fisk och skaldjur presterade sämre inom ett flertal områden. De hade ökad risk för att få en svagare verbal förmåga, än de barn vars mödrar ätit mer skaldjur under graviditeten. Risken att barnen skulle prestera sämre i tester för social förmåga, kommunikation och finmotorik ökade också ju mindre skaldjur modern ätit.

I dag finns i flera länder rekommendationer att gravida ska begränsa sin konsumtion av fisk och skaldjur. I USA är det just 340 gram per vecka som gäller. Men forskarna menar att sådana begränsningar kan göra mer skada än nytta. Fisk och skaldjur är några av de största källorna till omega-3-fettsyror, som är nödvändiga för att nervsystemet ska utvecklas på rätt sätt.

När forskarna nu jämförde de gynnsamma effekterna, med de risker som är förknippade med att äta fisk och skaldjur, ansåg de att fördelarna övervägde nackdelarna.

Studien genomfördes av forskare vid National Institutes of Health, USA.

Hanna Odelfors

Lancet 2007; 369: 578-585

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev