Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fotbolls-EM riskerar öka mässlingsutbrott i Europa

Publicerad: 18 April 2008, 11:38

Större utbrott av mässling pågår i ett antal europeiska länder. Däribland värdländerna för det stundande europeiska mästerskapet i fotboll, Schweiz och Österrike. Nu varnas för risken för smittspridning under fotbollsfesten.


Under första kvartalet 2008 inträffade 1 300 fall av mässling i Europa, jämfört med 800 fall motsvarande period 2007.

Den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC varnar nu för smittspridning, och konstaterar samtidigt att WHO:s mål att utrota mässlingen i Europa till år 2010 kommer att vara svårt att uppnå.

Två av de länder där mässlingsutbrotten är som kraftigast är Schweiz och Österrike, de två länder som i sommar arrangerar fotbolls-EM. Enligt brittiska BBC varnar nu experter för att tillströmningen av hundratusentals fotbollssupportrar från hela Europa under arrangemanget kan öka risken för smittspridning.

Även svenska Smittskyddsinstitutet uppmärksammar det europeiska mässlingsutbrottet och rekommenderar alla som inte vaccinerats, eller vet med sig att de haft mässling tidigare, att uppsöka vaccinationscentral och låta vaccinera sig.

Främst gäller det personer födda mellan 1960 och 1970. Denna generation föddes innan allmän mässlingsvaccination infördes, men många fick inte mässling som små då den ökade vaccinationstäckningen minskade smittspridningen i landet.

Läs mer

ECDC
Smittskyddsinstitutet

Relaterat material

Smittskyddsinstitutet uppmanar till vaccination mot mässling

Nytt mässlingsfall upptäckt

Kraftfulla åtgärder ska förhindra mässlingsutbrott i Göteborg

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev