Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fötter på frammarsch

Publicerad: 22 mars 2012, 11:26

Fotvård är ett av de områden inom egenvården där apoteken kan tjäna pengar, enligt en paneldiskussion på Egenvårdsdagen.


– Vi ser en fin tillväxt på klassiska apoteksprodukter, sade Fredrik Söderberg, vd för Medstop.

Han deltog i dag, torsdag, i en paneldiskussion under Egenvårdsdagen som behandlade vad egenvårdskonsumenten vill ha i hyllorna på apoteken. Enligt Fredrik Söderberg är det framför allt produkter för behandling av problem som säljer.

– Fot är ett område som kommer att växa, det är på frammarsch, sade han.

När det gäller ansiktsvård trodde Fredrik Söderberg däremot att apoteken får nöja sig med att försvara sina marknadsandelar. Många kunder kommer även i framtiden att köpa sin ansiktskräm hos NK, Kicks eller H&M.

– Det är tufft där dagligvaruhandeln är stark, när det gäller till exempel normalschampo till lågt pris är det väldigt svårt att flytta konsumenten till apoteken, sade han.

Panelen diskuterade bland annat vilka de kommande årens stora varor blir. Fredrik Söderberg trodde att det snarare handlade om områden än om specifika produkter.

– Jag tror på medicintekniska produkter, som blodtrycksmätare och fettvågar – och produkter som ”förlänger kvittot”, impulsprodukter som bars och nötter, sade han.

Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB, hade också märkt att fotprodukter säljer allt bättre. Hon trodde att en anledning var att det kommit många nya roliga produkter för fötter.

Annars ansåg Eva Fernvall att framtiden kommer att handla mycket om att koppla ihop produkter och tjänster.

– Jag är inte så säker på att vi tar in så mycket mer produkter, för det är redan ganska trångt, sade hon.

Även Anna Bäsén, medicinjournalist på Expressen, deltog i paneldebatten om egenvårdsutbudet.

– Jag tror att apoteken kommer att satsa allt mer på det som vi i kvällspressen kallar wellness. Fettvågar, viktminskningsprogram och dietister – vill man tjäna pengar, så varsågoda: där finns de, sade hon.

Egenvårdsdagen arrangerades av Dagens Apotek i dag, torsdag, i Stockholm.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev