Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fp-kvinnor lägger förslag om att tillåta ­surrogatmödraskap

Publicerad: 21 november 2007, 09:16

Tillåt surrogatmödraskap i Sverige. Det föreslår riksdagsledamöterna Barbro Westerholm och Birgitta Ohlsson (fp) och kräver att regeringen utreder frågan.


De två ledamöterna påpekar i en motion till riksdagen att USA, Storbritannien och Finland ­tillåter surrogatföräldraskap, det vill säga att en kvinna tar emot ett befruktat ägg och föder ett barn åt ett annat par.

Detta är en möjlighet för homosexuella män att bli bio­logiska föräldrar. Sperman kommer då från en av männen och ägget från en kvinna som donerat ett ägg.

En komplicerad fråga
 För vissa heterosexuella par kan surrogat­för­äldra­skap vara enda möjligheten att bli biologiska föräldrar, till exempel när kvinnan har befruktningsbara ägg, men inte en fungerande ­liv­moder.
 I Sverige har surrogatföräldraskap hittills inte tillåtits av etiska skäl.

Men Barbro Westerholm och Birgitta Ohlsson på­pekar att detta fungerar i andra länder. De medger att frågan är komplicerad och rymmer många etiska ställningstaganden. I många länder finns det till exempel begränsningar för vilken ekonomisk ersättning en surrogat­moder kan få.

Därför bör regeringen tillsätta en statlig utredning för att utreda frågan om surrogatmödraskap, föreslår folkpartisterna.

Flera motioner om sjukvården
 I en annan motion föreslår Barbro Westerholm och Birgitta Ohlsson att det ska bli tillåtet för ensamstående kvinnor att få tillgång till assisterad befruktning. 2005 öppnade riksdagen för lesbiska par att få tillgång till sådan donators­insemination.

Nu bör även ensamstående kvinnor inkluderas i denna lagstiftning. Förmågan att ge barn kärlek, trygghet, omsorg och respekt sitter inte i en persons sexuella läggning, kön eller partnerrelation, utan i individens individuella förmåga att vara en bra förälder , skriver folkpartisterna.

Under riks­dagens allmänna motionstid har det kommit in en rad motioner inom sjukvårdspolitikens område. Bland annat anammar c-riks­dags­leda­moten Fredrick Federley det gamla moderat­kravet om att Folk­hälso­institutet ska läggas ned. Han påpekar att hälsan är individens eget ansvar.

Folkhälsoinstitutets effekter på folkhälsan torde vara ringa för att säga inga , skriver Fredrick Federley i sin motion, som går på tvärs mot centerpartiets officiella politik.

Sällskapsdjur på jobbet?
 Några andra sjukvårdspolitiska motioner:

¤ Sälj ut Apoteket i mindre delar, så att dessa kan konkurrera med varandra, kräver Sten Nordin (m) och Lisbeth Grönfeldt Bergman (m).
 ¤ Ge kommuner rätt att driva vårdcentraler, motionerar Lennart Pettersson (c).
 ¤ Tillåt landstingens läkemedelskommittéer att följa upp enskilda läkares förskrivning av läkemedel, så att missbruk av förskrivningsrätten kan upptäckas, kräver Bo Bernhardsson och Margareta Persson (s).
 ¤ Utred hur djur kan användas för att förbättra vården och låt vårdanställda ta med sina sällskapsdjur till jobbet, föreslår bland annat Thomas Nihlén, mp: s ledamot i socialutskottet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News