söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fp-trio vill stoppa hyrläkare

Publicerad: 31 augusti 2009, 14:17

Fp-trio vill stoppa hyrläkare Foto: Barbro Westerholm (fp).

Inför ett stopp för hyrläkare inom primärvården och psykiatrin. Det föreslår tre ledande sjukvårdspolitiker från folkpartiet.


Hyrläkarna är ett omdiskuterat inslag i den svenska sjukvården. Debatten har intensifierats efter ett inslag i Sveriges Televisions Uppdrag granskning förra veckan. Där kopplades hyrläkarsystemet samman med 27 dödsfall under 2008 och 2009.

Nu kräver folkpartisterna Barbro Westerholm, riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson, Birgitta Rydberg, biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, och Maria Lundqvist-Brömster, riksdagsledamot och tidigare landstingsråd i Västerbotten, att staten och landstingen vidtar åtgärder.

”Hyrläkarna innebär ökade kostnader för vårdgivarna, pengar som kunde användas betydligt effektivare till mer vård för patienterna. Och de innebär också en försämrad vårdkvalitet, främst i de vårdgrenar som bygger extra mycket på kontinuitet – och framför allt för de personer som behöver vården mest. Det gäller våra äldre och barn liksom våra medmänniskor med psykiska sjukdomar”, skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter.

De tre folkpartisterna efterlyser fri etablering för vårdgivare, fler platser på läkarutbildningarna och snabbare vägar till jobb för utländska läkare. Om det inte hjälper anser de att landstingen bör införa stopp för hyrläkare inom primärvården och psykiatrin.

Läs debattartikeln:

”Hyrläkare hör inte hemma på våra vårdcentraler” (i Dagens Nyheter)

Relaterat material

Hyrläkare kopplas samman med skador och dödsfall

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev