Nyheter
FP vill skrota stressande IT-system
Publicerad: 14 augusti 2014, 11:24
Politiker och chefer måste bli bättre på att stötta innovationer i vården, anser Folkpartiet i Stockholms läns landsting. Stressande IT-system ska snabbskrotas.
– Anställda som har nyskapande idéer vet i dag inte alltid vad de ska vända sig, säger Anna Starbrink (FP), produktions- och personallandstingsråd.
Folkpartiet presenterade på torsdagen ett idéprogram för en mer innovativ och nyskapande vård. Programarbetet har letts av Daniel Forslund, till vardags chefsstrateg vid Vinnova och nu FP-kandidat i landstingsvalet.
De efterlyser ett kulturskifte, där innovation måste vara en del av jobbet för all vårdpersonal. Inte något som enbart bedrivs på speciella ställen, som Innovationsplatsen på Karolinska universitetssjukhuset.
– Personal som bidrar till utvecklingen ska också kunna premieras med högre löner, säger Anna Starbrink.
Att upphandla mobila IT-stöd och fasa ut fasta arbetsstationer är en punkt i FP-programmet. Med pekskärmar och läsplattor med ingång i journalsystemet kan vardagsvården bli så mycket säkrare, säger Daniel Forslund, och tar arbetet vid Enköpings lasarett som ett exempel.
Stockholms läns landsting föreslås få i uppgift att ta fram en avvecklingsplan för att fasa ut gamla och dåligt fungerande IT-stöd. Vårdgivare som håller fast vid sådan teknik ska straffas med lägre ersättning från landstingen, föreslår FP-gruppen.
Patienterna måste också med i utvecklingen av vården på ett annat sätt än i dag. Journalen ska, till exempel, ses som ett gemensamt arbetsdokument.
– En patient ska kunna ta en bild på sitt läkande sår och skicka till läkaren, säger Daniel Forslund.
Fler möjligheter att ta kontakt med vården borde utvecklas. En patient borde kunna ringa, mejla och skypa med sin läkare, allt utifrån patientens behov den dagen.
– Jag kan ha kontakt med min doktor via Skype och klara av ärendet på tio minuter. Då kan min mormors besök få ta en timme, eller rent av byggas ut till ett hembesök, säger Daniel Forslund.
Tekniksvaga patienter och anhöriga ska inte lämnas därhän. I rapporten förslås att testmiljöer och prova-på-labb ska finnas på sjukhus andra platser i landstinget.
Att Folkpartiet lägger fram en egen idérapport och inte en rapport i alliansens namn beror inte på någon oenighet i sakfrågorna, enligt Anna Starbrink.
– Men för oss är det här ett extra angeläget område som vi vill ha upp på den politiska agendan, säger hon.
VIVIANNE SPRENGEL