Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frågan om dygnsvila fortfarande olöst

Publicerad: 5 september 2007, 08:31

När avtalsrörelsen för läkarna nu tar fart efter sommaren är läget fortfarande låst när det gäller arbetstidsfrågan.
– Vi hoppas fortfarande att det här ska lösa sig, men det kommer nog att ta lite tid, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.


Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har haft ett möte efter sommarens uppehåll i avtalsförhandlingarna.

Enligt Eva Nilsson Bågenholm är positionerna när det gäller arbetstidslagen fortfarande låsta.

– Det går trögt. Men vi har ju bara haft ett första möte, säger hon.

Fackförbunden Kommunal, SKTF och SSR gick i våras med på att skriva bort rätten till elva timmars sammanhängande dygnsvila i den del av kollektivavtalet som kallas AB, de allmänna bestämmelserna.

”Gäller nästan bara läkare”

AB gäller alla anställda i kommuner och landsting, men Läkarförbundet vill komma runt detta genom en skrivning i det som heter specialbestämmelser för läkare.

– Den här regeln i AB gäller nästan bara läkare och vi måste få möjlighet att hantera det här på ett annat sätt. SKL har inte hanterat det här på ett bra sätt, säger Eva Nilsson Bågenholm.

I nuläget har hon svårt att se någon kompromisslösning.

– I våras hade vi diskussioner om huruvida man skulle kunna hantera det här i löne­avtalet. Men det förutsätter ju att lokala förhandlingar kommer till stånd, annars faller det ändå tillbaka på AB. Om vi får en skrivning i specialbestämmelser för läkare så är det i stället arbetstidslagen som gäller om man inte kommer överens lokalt.

Inte heller när det gäller lokala avstegsavtal har det skett något genombrott under sommaren. Fortfarande har bara landstingen i Västernorrland, Jämtland, Kalmar och Jönköping tecknat sådana.

– Det finns några landsting där det förs förhandlingar som vi hoppas på, men inget där ett avtal ligger nära, säger Eva Nilsson Bågenholm.

I dag, onsdag den 5 september, ska Läkarförbundet och SKL träffas igen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News