Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frågan om skyddsutrustning fortsätter oroa

Publicerad: 31 mars 2020, 12:34

Regionerna har kommit med nya riktlinjer och Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer rörande vilken skyddsutrustning som krävs i vården av covid-19-patienter.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer läggs mer ansvar på arbetsgivarna när det gäller att bedöma vilken skyddsutrustning som krävs. Men en del står där, tydligt. Frågan är om de stämmer överens med regionernas nya riktlinjer.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetSKRFolkhälsomyndigheten

”Vätskeavvisande munskydd (IIR) rekommenderas i kombination med visir eller skyddsglasögon vid vårdtagarnära arbete.” Så står det i Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för när risk för dropp- och kontaktsmitta råder. Vad gäller klädsel skriver myndigheten, med hänvisning till Socialstyrelsens föreskrifter, att det i ”de flesta situationer räcker med skyddsförkläde utan ärm. Vid risk för kraftig förorening av kläder eller underarmar rekommenderas långärmat plastförkläde.”

Enligt regionernas nya riktlinjer ska standardskydd vid patientnära arbete vara visir, förkläde och handskar. Munskydd ingår alltså inte. I situationer där aerosolbildning kan uppstå, som vid sugning av luftvägar och bronkoskopi, kan annan utrustning behövas, anser regionerna.

Frågan är alltså vad som kan anses vara ”kraftig förorening” och framför allt när risk för dropp- och kontaktsmitta verkligen råder. ”Skyddsåtgärder utgår alltid från den bedömda risken i aktuell vård- och omsorgssituation. En verksamhetsanpassad strategi för att riskbedöma patienter med infektionssymptom till hög respektive lägre smittrisk med covid-19 bör upprättas”, skriver Folkhälsomyndigheten i sin rekommendation.

De nya rekommendationerna är framtagna utifrån det underlag som kommit från världshälsoorganisationen WHO.

– Vi pratade tidigare om att man skulle använda armskydd och liknande. Det gör vi inte längre, utan nu lägger vi oss på en mer övergripande nivå och gör det tydligt att det här kan regionerna utgå från, och sedan får de ta fram egna detaljrekommendationer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Anders Tegnell håller inte med om att det hade varit enklare för regionerna med tydligare riktlinjer.

– Nej, egentligen inte, för nu kan de själva jobba vidare utifrån de här, och de får en bättre uppstart för sina diskussioner med arbetstagarna där ute, säger han.

TT: Hur ser ni på frågan om att jobba i kortärmat och utan munskydd?
– Vi ser inte alls på den frågan, utan vi har tagit fram det här och sedan får man själv utarbeta de detaljerade rekommendationerna i varje region, säger Anders Tegnell.

Frågan om skyddsutrustning och regionernas nya riktlinjer har orsakat ramaskri bland vårdpersonal, och flera upprop har initierats, som Dagens Medicin skrev om igår, måndag.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har också tagit ett steg tillbaka från medlemsregionernas uttalande.

– Vi ger inga rekommendationer om skydd. Det är Folkhälsomyndighetens sak, sa Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR, till TT på måndagen.

Relaterat material

”Jag vill inte skala ner säkerheten”

Vårdpersonal strider mot sänkta skyddskrav

SARA HEYMAN, DAGENS MEDICIN OCH TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev