Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Framträdande sjukvårds- politiker lämnar sin post

Publicerad: 1 februari 2008, 12:26

Sjukvårdspolitikern Paul Håkansson (s) lämnar alla sina politiska uppdrag i det krisdrabbade Landstinget i Östergötland. Den stridbara centralgestalten går över till ett jobb inom Östgötatrafiken.


Paul Håkansson har ägnat sig åt landstingspolitiken i nästan 20 år. Dessutom har han spelat en roll rikspolitiskt som ordförande för hälso- och sjukvårdsberedningen i dåvarande Landstingsförbundet.

Han sitter också med i Sveriges Kommuner och Landstings FoU-råd och är ledamot i Socialstyrelsens rikssjukvårdsnämnd, två uppdrag som han kommer att behålla.

Senast år 2007 fanns han med bland de 100 främsta på Dagens Medicins maktlista över de mest inflytelserika i hälso- och sjukvården.

Förra året började Paul Håkansson arbeta som projektledare för Östgötatrafiken, och nu har han alltså bestämt sig för att gå över dit på heltid från den 1 mars.

– Jag fick ett erbjudande om ett kvalificerat jobb som känns som en ny utmaning för mig. Jag lämnar alla mina politiska uppdrag i landstinget eftersom jag inte vill sitta på dubbla stolar i min nya roll som tjänsteman, säger Paul Håkansson.

Var det ett svårt beslut?

– Det har växt fram under förra året och det känns naturligt. Jag har hållit på med landstingspolitik mer eller mindre på heltid sedan 1989, säger Paul Håkansson.

Vad kommer du att sakna i landstinget?

– Allt folk man känner. Det är en spännande bransch med många kompetenta och duktiga människor.

Vad kommer du inte att sakna?

– Det finns inget jag är glad att bli av med.

Vad är mest spännande med din nya bransch, trafiken?

– Jag har upptäckt att den är väldigt betydelsefull för människors livskvalitet, som att ta sig till och från jobbet. Sedan har vi klimatfrågan och mycket annat spännande som händer.

Paul Håkansson kommer att bli ansvarig för kollektivtrafikens infrastruktur i Östergötland och arbeta med olika utvecklingsprojekt, som till exempel Ostlänken, snabbjärnvägen mellan Järna och Linköping.

Paul Håkansson lämnar ett landsting vars ekonomi mer eller mindre faller fritt. Förra året gjorde hälso- och sjukvården ett rekordstort underskott på 328 miljoner kronor. Till Sveriges Radio säger Paul Håkansson att han med ledsamhet kan konstatera att farhågorna har besannats om att den nya borgerliga majoriteten som tillträdde 2006 inte skulle kunna infria sina utfästelser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev