Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Från fackordförande till chefläkare

Publicerad: 6 februari 2015, 09:04

Marie Wedin har nu patientsäkerhetsansvar i en organisation hon uppger ”inte finns i verkligheten”.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Sedan den 1 oktober har Läkarförbundets förra ordförande Marie Wedin en chefläkartjänst i Region Skåne.

Vad det självklart att söka den?

– Ja. Jag såg en annons, min chef uppmanade mig att söka och så sökte jag. Jag skulle inte ha sökt om jag inte ville ha den, säger hon skrattande till Dagens Medicin.

Har du nytta av dina erfarenheter som förbundsordförande?

– Väldigt mycket. Jag varit lokalföreningsordförande här sex år och jag har jobbat här i över 30 år, så jag känner både medarbetare och organisationen samt svårigheter och styrkor. Det fackliga arbetet lär en ju att dels förstå varför saker och ting är som de är, dels vad som ska till när man ska förändra saker och ting.

Har du tid att arbeta kliniskt?

– Jag arbetar 40 procent kliniskt och 60 procent som chefläkare vid vår Division kirurgi, som det heter.

Och det är vid Skånevård Sund? Jag vet att förvaltningschefen har sagt att det inte längre finns några sjukhus i Skåne längre.

– Precis. Men sedan finns ju sjukhusen i allra högsta grad, och det är ju en del av bekym … Det är en del av både styrkorna och svagheterna kan man säga.

Hur menar du då?

– Under de år jag har varit med fackligt och sedan Region Skåne bildades för ungefär 15 år sedan så har vi haft omorganisationer i genomsnitt var tredje år. Och styrkan i det hela är att vi som arbetar på Helsingborgs lasarett eller Ängelholms sjukhus eller så, vi fortsätter att jobba på medan organisationen runt oss förändras. De här ständiga omorganisationerna gör det väldigt besvärligt.

Marie Wedin fortsätter:

– Visst har vi inte sjukhus i organisationen, men däremot så jobbar vi allihopa vid våra sjukhus. De som jobbar i Trelleborg går inte omkring och tänker att de inte jobbar på Trelleborgs sjukhus utan i Förvaltning Sund. Den finns ju bara på skrivbordet och hos några chefer som försöker driva den linjen. Men egentligen finns den inte i verkligheten, i folks huvuden.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev