Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Från klassisk journal till kodad data

Publicerad: 23 April 2015, 14:58

Ett projekt i Landstinget i Uppsala län om automatisk överföring av journaldata till kvalitetsregistren föll på mållinjen, men reser sig igen.


Aili Low är läkare och drivande i pilotprojektet som ska se över möjligheten att automatiskt föra över information från en elektronisk patientjournal till ett kvalitetsregister.

– Egentligen tänker ni er väl det så här, sade Aili Low och nickade mot bild av en blå himmel, ett journalsystem och pil som pekade mot ett kvalitetsregister.

Och lade sedan till.

– Tyvärr är det inte så.

I projektet är det Uppsalas journalsystem Cosmic och de båda registren för demens respektive kärlkirurgi som används. Tanken är dock att den funktionalitet projektet mynnar ut i ska kunna användas på alla journalsystem och även på resten av de 106 kvalitetsregister som i nuläget finansieras via Sveriges Kommuner och Landsting.

Tillbaka till den blå himlen.

Aili Low förklarade att för att lyckas med överföringen krävs att man gräver sig ner i det som finns under de molnfria skyarna, som exempelvis vilka förutsättningar som finns i journalen.

En klassisk journal är uppbyggd kring olika sökord och text. Men för att kunna hämta data från journalen krävs att den till viss del också bygger på text baserad på fasta val och att det finns koder för alla val, förklarade Aili Low. Informationen ”äter dåligt” kanske fungerar i en klassisk journal, men för att den ska bli till nytta för kvalitetsregistret måste data specificeras och i stället berätta om patienten äter en halv portion, en kvarts portion eller inte alls.

Men som läkare måste det fortfarande vara lätt att mata in data i journalen, utan att mötas av mängder av rullgardinsmenyer.

– Vi ska minska dubbeldokumentationen, men inte göra enkeldokumentationen dubbelt så långsam, sade Aili Low och noterade att detta var en utmaning.

Efter att informationen kommit ut från journalsystemet ska den kodas om, förädlas och passera ett antal olika plattformar för att överföringen till kvalitetsregistret ska fungera rent tekniskt och säkerhetsmässigt. En process som inte heller den är helt okomplicerad.

– Vi snubblade på mållinjen för att vi problem med kodningen, sade Aili Low.

Men projektgruppen ger sig inte och kommer ta nya tag.

Samtidigt, poängterade Aili Low, behöver vi också lösa vem som ska förvalta lösningen om projektet lyckas och titta på om det verkligen handlar om en effektivisering eller bara en omfördelning av arbetet.

Relaterat material

Saker du inte ska prova hemma – it-projektledaren tipsar

Nätet ersätter tusentals mil i bil

Uppskattad it-rond i Västernorrland

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev