Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frän kritik mot utförsäljningar

Publicerad: 12 februari 2008, 15:15

Stockholms läns landstings tillgångar reas ut till privata intressen för struntsummor. Det anser oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (v) som är mycket kritisk till att Serafens husläkarmottagning sålts till läkare för 700 000 kronor.


Den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting uppmuntrar vårdpersonal att ta över driften av sin arbetsplats, så kallad avknoppning. Personalen behöver bara betala för inventarierna när de tar över, något som fått oppositionspolitikerna att reagera. De anser att samhällets tillgångar reas ut eftersom det även finns stora värden i själva varumärket och kundkretsen.

Under dagens landstingsfullmäktige väckte frågan om avknoppningar het debatt.

– Grundinställningen från den moderatledda alliansen är enkel: Sälj så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt och så billigt som möjligt. Det som nu sker är ren förskingring av det vi gemensamt byggt upp med skattepengar, säger Birgitta Sevefjord (v) i ett pressmeddelande.

Som exempel tar hon upp avknoppningen av Serafens husläkarmottagning med 12 000 listade patienter på Kungsholmen i Stockholms innerstad. Enligt Birgitta Sevefjord såldes mottagningen till ett par läkare för knappt 700 000 kronor.

– Det är ungefär hälften av vad en liten etta i Stockholms innerstad kostar. Serafen såldes dessutom innan vi i dag tar beslut om hur avknoppningar ska hanteras, säger Birgitta Sevefjord.

Hon säger att de nya ägarna till Serafen kommer att göra en jättevinst den dag de säljer mottagningen vidare till ett privat vårdföretag.

– Kundstocken från Serafen är värd ett antal miljoner kronor. Avknopparna har gjort en mycket bra affär men för skattebetalarna blev det rena förlusten, säger Birgitta Sevefjord.

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat, anser Sveriges Kommuner och Landsting att faktorer som varumärke och kundkrets måste vägas in i priset när personalen tar över verksamheten inom skolan. SKL har inte tittat specifikt på vården, men enligt chefsjuristen Hans Ekman bör samma regler gälla även där.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev