Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Från rättspsyk till landstingsledning

Publicerad: 17 oktober 2014, 13:32

Stockholms nya moderata sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött är ingen nykomling i sjukvårdspolitiken.


Redan i slutet av 1990-talet tog hon Marie Schött Ljungberg, 57 år, plats i hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting. I går kväll utsågs hon av den moderata fullmäktigegruppen till sjukvårdslandstingsråd (M) och det mesta talar för att hon blir förste vice ordförande i nämnden.

– Sjukvård och frågor om människors hälsa är det viktigaste man kan ägna sig åt inom politiken, säger Marie Ljungberg Schött.

I hennes uppdrag ingår att ansvara för akutsjukvården och utvecklingsarbetet Framtidens hälso- och sjukvård.

– Jag är oerhört ödmjuk inför det. Det handlar om hur vi tar hand om de allra svårast sjuka. Stockholm har också en växande befolkning, säger hon.

Moderaternas nya sjukvårdspolitik ska presenteras på måndag. Men redan nu kan Marie Ljungberg Schött avslöja att det inte handlar om några stora omsvängningar, trots det minskade företroendet i landstingsvalet.

Arbetet med att öka tillgängligheten och korta köerna fortsätter och det tillsammans med entreprenörer. Att sluta att använda lagen om valfrihetssystem, Lov, finns inte på dagordningen.

– Det ska bli spännande att få arbeta tillsammans med alliansparternas andra sjukvårdslandstingsråd.

De andra är ordföranden Anna Starbrink (FP) och Ella Bohlin (KD).

Marie Ljungberg Schött har läst juridik och under skoltiden arbetade hon som väktare inom rättspsykiatrin i Huddinge. Vid sidan om uppdragen som fritidspolitiker har hon bland arbetat som skolsekreterare.

Moderata gruppen utsåg även Peter Carpelan till forsknings- och personallandstingsråd.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev