Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fredspris till läkarrörelse

Publicerad: 6 oktober 2017, 09:46

Andreas Tolf, ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen, SLMK.

Den internationella läkarrörelsen ICAN får Nobels fredspris. Svenska läkare mot kärnvapen som är drivande i arbetet gläds över priset.


– Helt otroligt, fantastiskt, säger Andreas Tolf, ST-läkare i Uppsala som är ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen, SLMK, då han får veta att ICAN tilldelats fredspriset.

Den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen lanserade ICAN för tio år sedan och i Sverige är flera organisationer anslutna till rörelsen, som till exempel Amnesty och Greenpeace.

I Sverige har SLMK runt 2 000 medlemmar.

Andreas Tolf hoppas att Nobelpriset ska få ännu fler att engagera sig i arbetet mot kärnvapen.

Den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen tilldelades Nobels fredspris 1985.

– Så det är andra gången som vi är delaktiga i ett Nobelpris, skrattar Andreas Tolf.

Enligt SLMK är ICAN:s insats avgörande i arbetet för ett förbud mot kärnvapen, med fokus på de humanitära konsekvenserna. Kärnvapen omfattas nu av en FN-konvention som förbjuder dem.

– FN-konventionen mot kärnvapen är ett väldigt viktigt verktyg i arbetet för en kärnvapenfri värld och det största steg som tagits på flera decennier. Som läkare finns det inget vi kan göra vid ett kärnvapenkrig och därför har vi i över 35 år verkat för att förebygga kärnvapenkriget genom att verka för nedrustning, säger Andreas Tolf.

ICAN står för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev