Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fri etablering införs i Uppsala

Publicerad: 15 december 2008, 11:00

Landstinget i Uppsala län inför fri etablering för vårdgivare inom primärvården. Det första beslutet om förändringen fattas av hälso- och sjukvårdsstyrelsen i dag, måndag.


Lagen om valfrihetssystem, LOV, träder i kraft vid årsskiftet. Nu har den politiska majoriteten i Landstinget i Uppsala län bestämt sig för att utnyttja möjligheten att låta privata vårdgivare som uppfyller kraven konkurrera med landstingets egna verksamheter.

– Inom valfrihetssystemet ska ersättningen följa den enskildes val av vårdgivare. Landstinget kommer att behandla alla lika, oavsett om de är privata eller offentligt drivna, säger hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Ismail Kamil (fp) i ett pressmeddelande.

Efter beslutet i hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer frågan att skickas vidare till landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige. Den politiska majoriteten bestående av m, fp, c och kd räknar med att införa det nya systemet under våren 2009.

Landstinget i Uppsala län blir det andra i landet som inför ett valfrihetssystem inom primärvården. Först ut var Stockholms läns landsting. Däremot tvekar de andra landstingen som har infört vårdvalssystem, se Dagens Medicin nr 49/08.

Relaterat material

Läkarfacket välkomnar ny lag

Ny lag ska ge landsting rätt att införa vårdvalssystem

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev