Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fria kodsnuttar ska få hälsoappar att frodas

Publicerad: 11 maj 2015, 10:28

Foto: Thinkstock

Med färdigutvecklade och fritt tillgängliga funktioner för att anropa NPÖ och andra databaser ska utvecklarnas väg fram till färdiga appar och e-hälsotjänster bli kortare. Det är idén med nya Health innovation platform.


De som vill utveckla e-tjänster och appar för svenska patienter ska lätt kunna sätta i gång med det, och alla ska inte behöva uppfinna de nödvändiga säkerhetslösningarna och funktionerna själva. Det är tanken bakom Health innovation platform, en ny del inom det Vinnovasponsrade projektet Mina vårdflöden.

”Verktygslådan för dig med innovativa e-lösningar för sjukvården” – så beskriver aktörerna sitt verk på sin hemsida hip.se. I mer tekniska termer handlar det om instruktioner och färdig kod, så kallade API:er, som uppfyller de juridiska krav som ställs på e-hälsotjänster där patienters uppgifter hanteras. På sajten finns också ett forum där alla som använder verktygen kan be om hjälp från projektmedarbetarna och varandra när de kör fast.

Utvecklingsverktyg finns dels för dem som utvecklar tjänster åt vårdgivarna själva, dels för utomstående företag som vill skapa lösningar för invånare, exempelvis i form av hälsoappar. Tack vare säkerhetsfunktionerna ska det gå att komma åt patientinformation från exempelvis Nationell patientöversikt, NPÖ. I plattformen ingår funktioner för anslutning till Nationella tjänsteplattformen. Det är också tänkt att det ska bli lättare att använda helt öppna data, som siffror ur kvalitetsregister.

Projektet Mina vårdflöden genomförs av Stockholms läns landsting i samverkan med sex andra landsting och regioner: Skåne, Västra Götaland, Jönköping, Dalarna, Norrbotten och Örebro. Delen Health innovation platform drivs av ett bolag under Karolinska institutet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev