Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Friande dom första i sitt slag

Publicerad: 29 oktober 2013, 13:57

En man som haft oskyddad sex trots att han har hiv blev friad i hovrätten i en dom som är den första i sitt slag.


I tingsrätten dömdes mannen att betala skadestånd till fyra kvinnor som han hade haft sex med utan att informera dem om att han bar på smittan. Men hovrätten i Skåne och Blekinge gör en annan bedömning och meddelar i dag, tisdag, att åtalet ogillas.

Hovrätten har inhämtat utlåtanden från Smittskyddsinstitutet och från Jan Albert, professor vid Karolinska institutet. Enligt utlåtandena är risken för smittöverföring mycket låg vid vaginala samlag, även utan kondom. Detta förutsatt att personen med hiv har en välinställd behandling.

Enligt hovrätten tyder inget på att mannen inte hade en välinställd behandling under perioden som han hade sex med kvinnorna. Sannolikheten för att samlagen skulle ha resulterat i en överföring av hivsmitta har  varit så liten att någon konkret fara inte kan anses ha förelegat , skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Förra veckan skrev företrädare för Smittskyddsinstitutet och Referensgruppen för antiviral terapi, Rav, en debattartikel i Dagens Nyheter där de påpekade att risken för att smittas är mycket låg vid samlag med en person med hiv som har rätt behandling. Debattörerna efterlyste en annan syn på hiv i samhället.

Domen som kom i dag innebär en förändrad rättspraxis då det hittills har bedömts som brottsligt för personer med hiv att ha oskyddad sex utan att informera om smittan om de känt till den.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev