Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Friande dom om misstänkt sjukhusvåldtäkt

Publicerad: 29 december 2017, 15:08

Örebro tingsrätt friar den man som stått åtalad misstänkt för våldtäkt inne på akutmottagningen på Universitetssjukhuset Örebro.


Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset Örebro

Enligt åtalet skulle den misstänkte gärningsmannen ha våldtagit en kvinnlig bekant inne i ett behandlingsrum på Universitetssjukhuset Örebro i oktober i år. Mannen nekade till brott och rätten skriver i sin dom att ord står mot ord. Tingsrätten anser inte att det finns tillräckligt med teknisk bevisning eller vittnesuppgifter för att det ska stå utom allt rimligt tvivel att brottet ägt rum.

Ett vittne har uppgett att kvinnan hade tröjan uppdragen till bröstet, byxknappen uppknäppt och dragkedjan nere när han kom in i rummet 30-60 minuter efter att han lämnat henne där. Men tingsrätten skriver i sin dom att det inte kan uteslutas att den oordnade klädseln var ett resultat av undersökningar som sjukvårdspersonalen utfört under tiden som kvinnan var på rummet.

Tingsrätten var inte enig i sin dom utan rådmannen som var rättens ordförande yrkade till skillnad från de tre nämndemännen på en fällande dom för våldtäkt och att den misstänkte gärningsmannen borde dömas till två års fängelse. Rättens ordförande skriver att det inte finns någon anledning att misstro kvinnans uppgifter och att de i tillräcklig grad styrks av vittnesutsagorna.

Relaterat material

Åtal efter misstänkt våldtäkt på akuten i Örebro

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev