torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frias från anklagelser om misshandel av spädbarn

Publicerad: 7 maj 2019, 09:40

Mamman stod åtalad för synnerligen grov misshandel av sitt spädbarn. Åklagaren ansåg att hon led av Münchhausen by proxy, vilket innebär misshandel genom framkallande av sjukdomssymtom.


Lunds tingsrätt anser dock att bevisningen inte är tillräcklig för en fällande dom, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Kvinnan ska gång på gång uppsökt vården med sin nyfödde pojke. Trots livshotande diarré, svåra smärtor som krävde morfin och en rad ingrepp och undersökningar kunde sjukvården inte se en medicinsk förklaring till barnets ohälsa.

Enligt åklagaren har mamman misshandlat sonen genom att ge honom laxermedel, men en enig rätt framhåller att ingen har sett mamman hantera eller ge barnet laxermedel. Det finns inte heller någon medicinsk utredning som visar på att laxermedel har använts.

”Det är värt att påminna om att Münchhausen by proxy inte har någon direkt bäring på om mamman begått brottet eller inte, utan det skulle på sin höjd kunna vara ett motiv. Tingsrätten har funnit att det kan finnas andra förklaringar till hennes beteenden och att åklagaren inte har styrkt att mamman har Münchhausen by Proxy”, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl i ett pressmeddelande.

Under rättegången i Lunds tingsrätt har över 20 läkare och sjuksköterskor hörts om händelserna förra sommaren.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev