Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frilans blev vägen bort från stressig jobbmiljö

Publicerad: 23 mars 2005, 09:30

En pressad arbetssituation och svårigheter med Försäkringskassan blev till slut för mycket för allmänläkaren Gunilla Wolffram Jonsson. Efter några veckors sjukskrivning ilsknade hon till och sa upp sig från landstinget för att i stället arbeta som hyrläkare.


Hon var 59 år när hon en morgon kände att hon inte längre kunde acceptera arbetsvillkoren på sin vårdcentral i Stockholms läns landsting. Övertygad om sitt beslut ringde Gunilla Wolffram Jonsson sin arbetsgivare och meddelade att hon ville lämna sin anställning. Ett beslut som hon inte har ångrat.

- Jag höll på att gå i väggen. Det var rörigt på arbetsplatsen med en sammanslagning av vårdcentraler, sjukskrivna läkare och brist på personal. Det var också svårt att förhålla sig till Försäkringskassan som ofta ifrågasatte mina sjukskrivningar. Förtvivlade patienter ringde och grät och jag kände mig maktlös och uppgiven. Jag blev sjukskriven, men var ju egentligen inte sjuk utan rejält arg. Till slut bestämde jag mig för att sluta i landstinget efter nära 30 år, säger Gunilla Wolffram Jonsson.

Hon tog med familjen på en välbehövlig semester till Thailand. När hon kom tillbaka såg hon att bemanningsföretaget Rent-a-Doctor annonserade efter läkare i en dagstidning. Gunilla Wolffram Jonsson anmälde sitt intresse.

- Lönen tilltalade mig, men framför allt friheten. Jag fick välja var jag ville jobba. Totalt har jag varit på 16 olika platser i landet. Både jag och min man som ofta hälsat på mig, har fått se mycket av Sverige och det har varit givande, säger hon.

De första åren som hyrläkare veckopendlade Gunilla Wolffram Jonsson mellan bostaden i Stockholm och de orter där hon tillfälligt arbetade. Hon har i stort sett bara goda erfarenheter av att frilansa som läkare. Hon är lättad över att slippa möten och tungt pappersarbete, men kan ibland sakna fasta arbetskollegor och kontinuiteten med patienterna.

- Den stora gruppen som behöver kontinuitet är äldre och kroniskt sjuka, och här gör distriktssköterskor och undersköterskor ett fantastiskt arbete, vilket är avlastande för oss läkare, säger Gunilla Wolffram Jonsson.

Hon känner sig uppskattad av såväl patienter som kollegor. Det beror förmodligen på hennes ålder och långa yrkeserfarenhet, men också på att hon mår så bra som hon gör, menar Gunilla Wolffram Jonsson.

- Personalen är många gånger sliten och har ett stort behov av att ventilera sin arbetssituation. Jag tror att jag kan väcka en del tankar hos personalen som inspirerar dem att tänka över sin egen arbetssituation. Primärvården brottas med enorma arbetsmiljöproblem, säger hon.

Under ett par år arbetade Gunilla Wolffram Jonsson på en privat vårdcentral men är sedan i somras tillbaka som hyrläkare för Rent-a-Doctor. Hon är numera pensionär, men vill inte sluta arbeta som läkare.

- Jag tycker mycket om mitt arbete och den frihet som det ger mig. Visst kan det vara jobbigt ibland att hoppa runt på olika arbetsplatser, men fördelarna överväger nackdelarna, säger Gunilla Wolffram Jonsson.

Eva Nordin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev