Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fristående apotek växer

Publicerad: 16 augusti 2013, 11:40

Broapotekets vd Johan Olofsson och apotekschef Helena Magnusson välkomnar kunderna.

Broapoteket väljer att satsa och öppnar i dubbelt så stora lokaler.


När Broapoteket på Lilla Essingen i Stockholm öppnades 2010 var det drygt 30 kvadratmeter stort. På måndag blir det nyinvigning med bandklippning och ballonger av 60 kvadratmeter apotek.

– För att vara långsiktiga i Essingeområdet behövde vi antingen välja att inte köra vidare eller välja att satsa, och så valde vi att satsa. Vi kör järnet, säger vd Johan Olofsson till Dagens Apotek.

Att få ett fristående apotek att löna sig har varit slitigt, berättar han.

– Det är en tuff bransch. Vi har varit ett av mycket få bolag som haft positiva resultat, men för att få det att gå runt har vi jobbat dygnet runt.

Broapoteket öppnades av apotekarna Johan Olofsson och Robert Svanström tillsammans. Den senare har dock lämnat företaget för ett jobb som chefsfarmaceut på branschföreningen Sveriges apoteksförening. På Lilla Essingen har en ny apotekare anställts, Anna Segerborg som även blir egenvårdsansvarig.

– Alla som jobbar hos oss är apotekare. Oavsett vem kunden pratar med ska den personen kunna göra allt, säger Johan Olofsson.

I de nya, större lokalerna ska det bli lättare för personalen att arbeta, bland annat finns det bättre plats för rådgivning till kunderna. Det blir också lättare för kunder med barnvagnar och rollatorer att ta sig runt i apoteket.

Ett ytterligare skäl till satsningen är att ett av Apoteket AB:s apotek i närheten nyligen har gått över till franchisedrift och öppnat i nya lokaler, vilket förstås ökar konkurrensen i området. Med ett större och ljusare apotek där varorna syns bättre hoppas Broapoteket vinna kampen om kunderna.

Broapoteket finns även i Gröndal i södra Stockholm och företagets två apotek blir nu mer lika varandra. Just nu finns inga planer på att expandera verksamheten ytterligare, men Johan Olofsson är inte främmande för tanken.

– Vi tror att det finns fler lägen som skulle vara hjälpta av ett apotek av den här typen. Vi har absolut vissa idéer, men nu handlar det mycket om att stabilisera de två apotek vi har, säger han.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev