Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frivillig generisk förskrivning föreslås av arbetsgrupp

Publicerad: 4 mars 2009, 11:46

Inför generisk förskrivning, först frivilligt och sedan obligatoriskt. Det föreslår en arbetsgrupp – och förslaget välkomnas.


Det var i går, tisdag, som tjänstemän från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och socialdepartementet presenterade en rad förslag för en förbättrad läkemedelsanvändning i rapporten ”Effektivare läkemedelsanvändning”, se även artiklar här intill.

Arbetsgruppen har tidigare i en delrapport föreslagit att så kallad generisk förskrivning införs i Sverige, alltså att förskrivaren ska ange den aktiva substansen på receptet i stället för tillverkarens produktnamn. I gruppens slutrapport återkommer kravet på generisk förskrivning, först ska den vara frivillig för att därefter bli obligatorisk.

– Vi tror att de inblandade kan behöva vänja sig vid övergången, det är därför vi anser att den generiska förskrivningen först ska vara frivillig, säger Magnus Thyberg, handläggare för läkemedelsfrågor på SKL och ledamot av arbetsgruppen.

I rapporten listas en mängd fördelar med generisk förskrivning. Bland dessa är att:

■  Patient och förskrivare talar om samma läkemedelsnamn.
   ■  Ett och samma namn oavsett tillverkare ökar patientsäkerheten.
   ■  Risken för dubbelmedicinering minskar.

Mikael Hoffmann, klinisk farmakolog och chef för Nätverk för läkemedelsepidemiologi, Nepi, välkomnar förslaget.

– Sammantaget är rapporten förvånansvärt genomarbetad. Det är positivt att man föreslår en inledande fas med frivillig generisk förskrivning. Att använda de internationellt vedertagna substansnamnen i stället för fantasinamn som kan variera i olika länder har många fördelar, bland annat slipper man lära om vid patentutgången, säger Mikael Hoffmann.

Läkarförbundet har på senare tid ställt sig försiktigt positivt till generisk förskrivning, efter att tidigare ha varit motståndare.

Gratis läkemedel kan slopas Förslag om ökade krav på TLV

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev