tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frivillig generisk förskrivning ”omotiverat”

Publicerad: 1 oktober 2012, 12:57

Sveriges apoteksförening avslår förslaget till frivillig generisk förskrivning. Risken för felmedicinering ökar samtidigt som kostnaderna rusar, anser branschföreningen.


Sveriges apoteksförening är annars starka förespråkare för generiska förpackningar. Men förslaget till frivillig generisk förskrivning, som precis har varit ute på remiss från Läkemedelsverket, vill föreningen inte veta av.

”Patientsäkerhetsriskerna och riskerna för medicineringsfel och fel vid förskrivning och expedition ökar påtagligt”, skriver Sveriges apoteksförening i sitt remissvar. Dessutom innebär förslaget kraftigt ökade kostnader. Generiskt utbyte har redan skapat den besparing som kan komma i fråga.

Det faktum att systemet skulle vara frivilligt att använda för läkare men obligatoriskt för apotek, innebär enligt branschorganisationen stor risk för att systemet får en mycket begränsad användning.

Framför allt anser Sveriges apoteksförening att det frivilliga systemet skulle innebära en ännu mer förvirrad läkemedelssituation för patienterna än i dag. Olika läkare skulle kunna förskriva samma medicin på olika sätt. Sedan ska apoteken i sin tur genomföra så kallade generiska utbyten.

Apoteken kommer att få ytterligare kostnader i form av konsekvenser för lagerhantering, expedition, betalning och hantering av patientens läkemedelsförmån vid generisk förskrivning. Utbildningskostnaden i det nya systemet beräknas till 9,3 miljoner kronor för apotekens personal. Utöver det ser Sveriges apoteksförening framför allt en större tidsåtgång för apotekspersonalen som måste förklara det komplexa systemet för kunderna. Om varje receptexpediering tar ytterligare en halv minut motsvarar det en ökad kostnad på cirka 195 miljoner kronor årligen, enligt branschorganisationen. Utveckling av IT-system skulle kosta cirka 20,5 miljon kronor samt orsaka en förvaltningskostnad på 7,3 miljoner kronor årligen.

Relaterat material

Apotekens service nobbar att göra en kostnadsanalys

Generisk förskrivning kostar skjortan

Frivillig generisk förskrivning på remiss

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev