tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frivillig generisk förskrivning på remiss

Publicerad: 20 augusti 2012, 12:27

En framtida generisk förskrivning ska utgå från dagens system för generikautbyte. I veckan går Läkemedelsverkets förslag ut på remiss.


Läkemedelsverket filar just nu på sitt förslag om frivillig generisk förskrivning för att snart skicka den vidare på remiss. Uppdraget består i att ta reda på vad som skulle krävas för att införa generisk förskrivning, det vill säga att läkaren skriver substansnamn i stället för produktnamn på receptet, bland annat för att öka patientsäkerheten.

– Jag antar att remissen går ut under veckans första hälft, säger projektledaren Christina Brandt på Läkemedelsverket.

Tanken är att dagens system för generikautbyte, som används för periodens vara, också ska kunna användas till den frivilliga generiska förskrivningen. Då finns redan ett stort antal substanser värderade och klara.

Läkemedelsverket har under våren och sommaren hållit samrådsmöten och något stort motstånd har verkets tankar hittills inte fått.

– Samrådsmötena har haft väldigt god ton. Det verkar mer finnas förväntningar, säger Christina Brandt.

Men att reformen skulle medföra stora kostnader står redan klart. Framför allt är det förändringar i journal- och expedieringssystem som måste förändras. Systemen bygger nu på produktnamn i stället för substansnamn.

Läkemedelsverket har sedan fram till den 30 november att räkna ihop remissinstansernas beräknade kostnader och utbildningsbehov och överlämna sin utredning till regeringen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev